ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Prijs van een ton voor Stichting Bouwen in de Beurs

Prijs van f 100.000 voor Stichting Bouwen in de Beurs

Amsterdam, 22 mei 2001. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Kunst- en Cultuureducatie is dit jaar toegekend aan de Stichting Bouwen in de Beurs. De prijs bedraagt f 100.000 en wordt 30 oktober uitgereikt in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De Stichting Bouwen in de Beurs stelt zich ten doel het bevorderen en vergroten van interesse voor architectuur in de samenleving door het geven van voorlichting en het organiseren van een workshop in de Beurs van Berlage, waar kinderen van 7 tot 12 jaar in de vorm van maquettes hun droomwoonplek kunnen bouwen. De workshop 'Bouwen in de Beurs' vond voor het eerst plaats in 1998. Sindsdien realiseren jaarlijks 600 kinderen onder leiding van 70 architecten en 80 vrijwilligers hun persoonlijke droom. De vierde 'Bouwen in de Beurs' vindt dit jaar op 25 november plaats. De werving van deelnemers gaat via bezoek aan scholen en de verspreiding van folders en posters. Het evenement is voor kinderen gratis toegankelijk.

Tijdens de dag in de beurs staat de vrijheid van de kinderen voorop. Binnen de beperkingen van tijd en materiaal maakt elk kind, individueel of in samenwerking met anderen, zijn of haar ideale woonomgeving. Architecten en vrijwilligers staan in dienst van de kinderen. Een jury van 9 architecten selecteert tijdens de dag 25 maquettes die op verschillende plaatsen in Nederland worden tentoongesteld. De expositie biedt een representatieve doorsnede van de vele soorten droomhuizen; het gaat daarbij om de vormgeving van die dromen en niet om de prestaties. Elke maquette is voorzien van een toelichting van de maker.

Het initiatief en de methodiek die Bouwen in de Beurs hanteert zijn inmiddels overgenomen door vier architectuurcentra in Leiden, Amersfoort, Groningen en Haarlem. Ook nam Stichting Bouwen in de Beurs het initiatief tot het scholenpakket 'Droomhuizen en luchtkastelen'. Dit project bestaat onder meer uit een video en een docentenhandleiding, en komt in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten en het Nederlands Architectuurinstituut tot stand.

Uit het juryrapport:
De stichting krijgt de prijs voor de originele, adequate en efficiënte opzet van het project Bouwen in de Beurs, en de reikwijdte die zij in korte tijd heeft weten op te bouwen. Het relatief jonge terrein van de omgevingseducatie heeft door dit project een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

Het volledige juryrapport zal tijdens de prijsuitreiking in oktober worden bekendgemaakt.
De jury bestond uit Claartje Bunnik, Hildegard de Graaf, Wytze Patijn, Marja van Tienhoven (voorzitter) en Jacob Oostwoud Wijdenes.

Noot voor de redactie,