.pbtitle { font-family : Arial, Helvetica, sans-serif; font-size : small; font-weight : bold; background : #FFFFFF; } .pbtekst { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; } .pbid { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; margin : 5; } TD { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : x-small; background : #FAFAFA; margin : 5 ; } .pbpage { background : #FFFFFF; } .pbbar { background : #FF0000; }

[Logo Ministerie van Sociale Zaken en WerkgMinisterie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Bibliotheek Werkgelegenheid en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

22 mei 2001 Nr. 01/089

Convenant met Nederlandse Antillen ondertekend over sociale zekerheid

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Antilliaanse minister Rafael van Binnenlandse Zaken, Arbeid en Sociale Zaken hebben vandaag een convenant ondertekend over de verstrekking van Nederlandse socialeverzekeringsuitkeringen in de Nederlandse Antillen. In het convenant staan afspraken over de controle op de betaling van uitkeringen.

Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, is het voor de verstrekking van Nederlandse socialeverzekeringsuitkeringen in het buitenland noodzakelijk dat met het betreffende land een verdrag is gesloten waarin afspraken staan over de controle. De wet kent een overgangstermijn van drie jaar, waarin wordt geprobeerd met zoveel mogelijk landen een dergelijk verdrag te sluiten. Voor mensen die voor 1 januari 2000 in het buitenland een Nederlandse uitkering ontvingen, heeft de wet tot 1 januari 2003 geen gevolgen. Voor de Nederlandse Antillen geldt dat ook mensen die ná 1 januari 2000 een uitkering aanvragen, recht houden op een uitkering.

Vanwege de Koninkrijksrelatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen wordt er geen verdrag maar een convenant gesloten met afspraken over de controle. De afspraken in het convenant gaan onder meer om de vaststelling van de identiteit, leefvorm en het inkomen van de betrokkene of de partner, de samenloop van uitkeringen, de beoordeling van (de mate van) arbeidsongeschiktheid en het vaststellen van het bestaan en de leeftijd van een kind. De afspraken in het convenant zijn wederkerig: ook de Nederlandse Antillen hebben de mogelijkheid om controle uit te oefenen op de verstrekking van Antilliaanse uitkeringen in Nederland.

Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziektewet en de
arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De AOW wordt zonder meer in het buitenland uitbetaald, tot maximaal het bedrag waarop een gehuwde pensioengerechtigde recht heeft. Voor het hogere bedrag waarop een alleenstaande AOW-er recht heeft of voor de partnertoeslag zijn wel afspraken over de controle vereist. Van Antilliaanse zijde gaat het om uitkeringen bij ziekte, ongevallen, ouderdom en overlijden.

Samenvatting