Provincie Drenthe

Bijna drie ton voor De Wenning
Drenthe steunt biologische landbouw

Assen, 22 mei 2001
Persberichtnummer 01-046



GS willen bijna drie ton uittrekken om de verdere ontwikkeling van biologische landbouw te ondersteunen. Dat geld is nodig om de afzet van biologische producten te stimuleren en om het aantal biologische bedrijven te vergroten. De subsidie, 282.250 gulden (128.079 euro) is bedoeld om De Wenning in Orvelte de komende drie jaren een centrale rol te kunnen geven in de communicatie over biologische landbouw in Drenthe. De provincie heeft zichzelf ten doel gesteld de biologisch landbouw te stimuleren. Een goede communicatie en continuïteit zijn voorwaarden voor toekenning.

De Stichting Bion, een stichting ter bevordering van de biologische landbouw in Noordoost Nederland, is sinds 1998 actief vanuit het Informatiecentrum Biologische Landbouw De Wenning in Orvelte. GS vinden dat De Wenning moet gaan dienen als informatiepunt voor biologische landbouw. Dat betekent dat zowel producenten als consumenten bij De Wenning terecht kunnen voor informatie. Stichting Bion krijgt de opdracht een communicatieplan te maken voor de hele provincie. Daarin zullen een aantal voorbeeldbedrijven een rol moeten spelen.

Een belangrijke voorwaarde voor toekenning van het geld is dat Stichting Bion moet werken aan continuïneit van het informatiecentrum in Orvelte. Zo dient de stichting met een plan voor financiering van De Wenning te komen waaruit blijkt dat het informatiepunt op eigen benen kan staan. Voorts moet Bion zelf activiteiten ontwikkelen om zelf inkomsten te genereren.

De markt voor biologische producten is gebaat bij evenwicht tussen vraag en aanbod om verder te kunnen groeien. Daarom moet De Wenning zich ook gaan richten op de consument. Zowel de biologische boeren, als het NLTO en de Milieufederatie onderstrepen het belang om de afzetkant te bewerken. Het streven is om binnen de driejarige projectperiode 3.500 producenten en 34.000 consumenten met informatie over biologische landbouw te bereiken. De provinciale bijdrage voor De Wenning wordt gefinancierd vanuit het budget flexibel beleid.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl