| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Vrouwen blokkeren AFNORTH in Brunssum

PERSBERICHT van het Vredes Aktie Kamp Volkel
Brunssum, 23 mei 2001 - In het kader van de Internationale Dag voor Vrede en Ontwapening heeft een groep vrouwen vanuit het Vredes Aktie Kamp in Volkel het hoofdkwartier van de NAVO (AFNORTH) in Brunssum geblokkeerd. Zes van de vrouwen hebben de toegangspoorten geblokkeerd door zich aan de poorten van het terrein vast te ketenen. De vrouwen zijn gekleed in het paars (paars is de kleur van verzet).
In een verklaring zeggen zij:
"Wij hebben op deze Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening een mannenbolwerk bij uitstek geblokkeerd, nl. de NAVO. Deze machtige heren zeggen dat zij strijden voor onze verdediging en voor de mensenrechten, maar zij dienen slechts de macht van het geld en het economisch belang". In de hele wereld wordt door vrouwen aktie ondernomen voor vrede en ontwapening.
Vrouwenorganisaties ontdekken steeds meer hoe oorlog, of oorlogsvoorbereiding een obstakel vormen voor de ontwikkeling van vrouwen en hoe daarmee de rechten van vrouwen worden ondermijnd. Vrede is een absolute voorwaarde voor ontwikkeling en voor het beschermen van culturen die mensenrechten respecteren. In hun verzet tegen oorlog doorbreken vrouwen etnische en religieuze scheidslijnen en werken aan nieuwe demokratische structuren. Zij bouwen aan een nieuwe samenleving waar de oude vernietigd was door geweld. De ideeen en energieke kracht van vrouwen zijn van essentieel belang bij de opbouw van duurzame vrede.
Deze aktiviteiten van vrouwen krijgen niet de aandacht of middelen die ze verdienen.
Vrouwen worden doorgaans als slachtoffers van (militair) geweld getoond niet als de aktieve bestrijders daarvan. Op 24 mei wordt de aandacht gevestigd op de aktiviteiten van vrouwen over de hele wereld tegen (oorlogs)voorbereiding en bewapening. De boodschap is dat vrouwen geweld als oplossing van conflicten niet accepteren. Vrouwen eisen een rechtvaardige samenleving die tegemoet komt aan menselijke behoeften en niet aan militair/industriele belangen.


* Geen geld voor de NAVO, maar voor organisaties die echt aan vrede en ontwikkeling werken!

* Zonder vrouwen is maken vrede noch ontwikkeling een kans. Geef vrouwen de middelen om zich uit te spreken en mee te beslissen!
* Investeer in mensen niet in wapens!

Wereldwijd wordt er jaarlijks 800 miljard dollar uitgegeven aan militaire budgetten. 80 Miljard dollar zou genoeg zijn om in ieders basisbehoeften te voorzien!

Vredes Aktie Kamp Volkel



Noot voor de pers:


* Meer informatie bij Mariette Moors 06-23340820
_____
menu | dDH