BedrijfsautoRAI

23-5-01

Toyota Previa nu ook als Van

Toyotas fullsize ruimteauto, de Previa, is vanaf heden leverbaar in twee Van uitvoeringen. Het gaat om de zogenaamde Blind Van en Window Van met respectievelijke laadvolumes van 3,4 m3 en 2,7 m3. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met de comfortabele 2.4 VVT-i motor en de recentelijk geĂŻntroduceerde D4-D turbo-dieselmotor met common rail inspuiting en 4 kleppen per cilinder. De representatief gelijnde Van is verkrijgbaar vanaf 46.995/euro 21.325 (excl. BTW)

De Toyota Previa staat bekend als grote MPV. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Van-uitvoering op uiteenlopende vervoersbehoeften een pasklare oplossing biedt. Allereerst is er de Blind Van - die over een laadvolume van 3,4 m3 beschikt - en de Windows Van met een laadvolume van 2,7 m3. De auto kenmerkt zich zowel qua exterieur als interieur door een fraaie afwerking. Zo springen vanaf de B-stijl de zogenaamde glass-look effect zijpanelen in het oog. Om het zicht vanaf de bestuurdersstoel ook naar opzij zo optimaal mogelijk te maken, zijn de zijpanelen in de schuifdeuren gedeeltelijk uit donker getint glas opgetrokken.

Beide versies beschikken over een volledig vlakke laadvloer die met tapijt is bekleed. Opvallend is de geheel in de designfilosofie van de Previa vormgegeven tussenwand, waarvan de ruit bovenaan een lichte curve heeft die de daklijn overdwars volgt. De ruit, in de uit polyester opgetrokken tussenwand, is bovendien op moderne wijze verlijmd waardoor het geheel glad is afgewerkt.

De Toyota Previa Blind Van heeft het grootste laadvolume van beide nieuwkomers. De tussenwand is ter hoogte van de B-stijl ingebouwd. Door de uitstulpende vorm onderaan is het mogelijk om beide voorstoelen tot op de achterste stand van de stoelrail in te stellen, wat uiteraard voor maximale beenruimte en dus comfortabel reizen zorgt.

Bij de Previa Windows Van is de tussenwand ter hoogte van de C-stijl geplaatst, waardoor achter de voorstoelen ook nog eens een flinke ruimte beschikbaar is om bijvoorbeeld tassen, boodschappen en allerlei andere bagage neer te zetten. Deze ruimte is vanaf de bestuurders- en passagiersstoel bereikbaar, maar ook via de schuifdeuren waarmee alle versies aan beide kanten zijn uitgerust.

Afhankelijk van de uitvoering varieert het laadvermogen van 749 tot 894 kilogram.

Krachtbronnen
Qua motorisering is de Previa Van leverbaar met de 2.4 VVT-i benzinemotor evenals de onlangs op de personenversie gelanceerde 2.0 D-4D motor. Beiden krachtbronnen zijn voorzien van 16-kleppen techniek. De 2,4 liter benzinemotor met elektronisch geregelde variabele kleptiming (VVT-i) levert een vermogen van 115 kW/156 pk bij 5.600 tpm en beschikt over een maximaal koppel van 225 Nm bij 4.000 tpm. De krachtige 2.0 D-4D common rail diesel beschikt over een vermogen van 85 kW/116 pk en een maximum koppel van 250 Nm dat in een zeer breed toerengebied van 1.800 tot 3.000 tpm beschikbaar is. Een en ander is onder meer mogelijk gemaakt door toepassing van een turbocompressor met variabele turbogeometrie.

Uitrustingsniveaus
De Previa Van is evenals de personenautoversie leverbaar in drie varianten. Zo is de Linea Terra standaard onder meer uitgerust met ABS inclusief EBD, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, stuurbekrachtiging, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, bumpers en deurgrepen in carrosseriekleur en twee schuifdeuren. De Linea Luna uitvoering voegt hier automatische airconditioning aan toe.
De meest luxueuze versie is de Linea Sol. Deze is uitgerust met voornoemde zaken. Verder is onder meer cruise control aan boord, een lederen stuurwiel met houtaccenten en zijn het dashboard en deurpanelen met houtaccenten uitgevoerd. En last but not least is de Linea Sol voorzien van parkeersensoren en elektrisch inklapbare buitenspiegels wat het manoeuvreren op drukke locaties een stuk gemakkelijker maakt.

Prijzen Toyota Previa Van
2.4 VVT-i Linea Terra Blind Van 46.995/ euro 21.325 (excl. BTW) 2.0 D4-D Linea Terra Blind Van 48.735/ euro 22.115 (excl. BTW) Meerprijs Windows Van 630/ euro 286 (excl. BTW)