MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

23-05-2001
MKB-Nederland: voorgenomen milieubeleid NMP4 zal niet landen Gezien de meest recente concepten van het Nationaal Milieubeleidsplan 4 verwacht MKB-Nederland dat het voorgenomen milieubeleid van Minister Pronk over het midden- en kleinbedrijf heen zal vliegen. MKB-Nederland verwacht dat door de zeer sombere toonzetting, de tijdshorizon van 30 jaar, de breed gekozen aanpak en het feit dat draagvlak voor de beleidsvoorne-mens ontbreekt het NMP4 zal resulteren in vervreemding van het milieubeleid. Het is triest dit te moeten constateren omdat het nu juist de bedoeling was met het NMP4 het milieu weer hoog op de agenda te plaatsen.

De afgelopen dagen werd in de publiek gevoerde discussie over het milieuplan van Minister Pronk sterk gefocust op de negatieve beoordeling van het convenantenbeleid en de plotseling aangekondigde aanscherping van het externe veiligheidsbeleid.

MKB-Nederland is van mening dat in het NMP4 op een onevenwichtige wijze het convenantenbeleid wordt afgebrand. Vanzelfsprekend zijn er enkele minder succesvolle convenanten; echter het gros van alle milieuconvenanten heeft voor zowel milieu als economie grote successen opgeleverd.

De aangekondigde aanscherping van het externe veiligheidsbeleid vloeit vanzelfsprekend voort uit de grote ambities na de ramp in Enschede. De voorgenomen aanscherping van het beleid is echter niet de oplossing voor de fouten van het betreffende vuurwerkbedrijf en de falende handhaving van de overheid. Het meest storend van de voorgenomen beleidswijziging is, dat op geen enkele wijze overleg gevoerd is met betrokken partijen, aldus MKB-Nederland.

Misschien is een nog belangrijker punt van zorg en kritiek op het NMP4, de wel zeer sombere schets die van de milieuproblematiek wordt gegeven. Het beleid van de afgelopen jaren is niet succesvol gebleken is de teneur van het NMP4. Voor de beschreven situatie die zou kunnen ontstaan over 30 jaar bij ongewijzigd beleid is al helemaal geen fatsoenlijke oplossing meer te vinden in de concept-teksten. Omdat het voorgaande ook nog eens wordt gecombineerd met een zeer brede definitie van wat milieu is -ongeveer elk probleem is een milieuprobleem- zullen de burger en het midden- en kleinbedrijf zich niet herkennen in het verhaal. En als het allemaal zo hopeloos is, dan heeft het nemen van actie geen zin meer.

MKB-Nederland maakt zich grote zorgen over deze dreigende vervreemding van het milieubeleid. Juist de afgelopen jaren zijn in het midden- en kleinbedrijf grote stappen voorwaarts gemaakt als het gaat om bewustwording en milieuverant-woord ondernemen. Het NMP4 zou zorg moeten dragen voor een positieve extra impuls in het voor veel onderwerpen succesvolle beleid. De hardnekkige milieuproblemen verdienen extra aandacht, maar we dreigen nu over de gehele breedte een pas op de plaats te gaan maken. Anders gezegd: het voorgenomen beleid van Minister Pronk zou wel eens volledig over het mkb heen kunnen vliegen.

Informatie: H. de Groot