AutoRai

23-5-2001

Gifgroen lintje tegen hoge benzineprijs

BOVAG en RAI zijn een actie gestart om Politiek Den Haag te wijzen op de mening van hun eigen kiezers over de torenhoge benzineprijzen. Het is de hoogste tijd dat de belasting op benzine wordt verlaagd met tenminste het Kwartje van Kok.

Afgelopen dinsdag heeft een BOVAG-RAI delegatie de eerste gifgroene protestlintjes aan leden van de Tweede Kamer uit op het Binnenhof. Ze werden hierbij bijgestaan door een aantal ludieke steltelopers en blaasapparaten die de torenhoge benzineprijzen symboliseren. Verder staan er de komende dagen advertenties in diverse ochtendbladen, is er een groot billboard bij het BOVAG-huis aan de A12 en heeft de burger de mogelijkheid om via www.bovag.nl te reageren op een aantal stellingen.

Vanaf juli 1991 zijn Nederlandse automobilsten 18 tot 25 cent extra accijns gaan betalen om zo het financieringstekort bij de Rijksoverheid te dichten. Nu, zon 10 jaar later, is de overheid rijker dan ooit en heeft het `Kwartje de staatskas inmiddels zon 15,5 miljard gulden extra opgeleverd. De overheid bepaalt momenteel ruim 60% van de benzineprijs. De inhaligheid van de overheid treft zowel burgers als bedrijven. De benzineprijzen zijn ontoelaatbaar hoog, de economische groei loopt gevaar en de inflatie stijgt sterk. Daarom moet de belasting op brandstof omlaag.

BOVAG en RAI roepen het gifgroene lintje uit als protestsymbool tegen de hoge benzineprijzen. De organisaties nodigen iedereen uit die `giftig is om dit te tonen met een gifgroen lintje. Zolang de voorraad strekt kan bij de deelnemende tankstations gratis een gifgroen lintje worden afgehaald met daarop de tekst `Kok, kom op met dat kwartje. Het lintje kan bijvoorbeeld aan auto of kleding worden bevestigd om zo te laten zien dat `het kwartje moet worden teruggegeven. Bij BOVAG aangesloten tankstations krijgen bovendien meterslange gifgroene linten die als spandoek kunnen worden gebruikt. Alle leden van BOVAG krijgen de komende dagen postermateriaal met dezelfde tekst om hun klanten te tonen dat ook zij de benzineprijs te hoog vinden. Tegelijkertijd kunnen ze hun klanten attenderen op de mogelijkheid om zich via een gifgroen lintje tegen de hoge benzineprijzen uit te spreken.

Sinds de vorige actie van BOVAG en RAI in september 2000 tegen de hoge autokosten in Nederland is de motorrijtuigenbelasting weliswaar omlaag gegaan met ruim 300 miljoen, maar dit is volgens de organisaties nog lang niet voldoende. Reden waarom er opnieuw een brief namens BOVAG en RAI aan het kabinet is gestuurd en er nu opnieuw actie wordt gevoerd. De overheid ontvangt dit jaar naar verwachting maar liefst zon 29 miljard gulden uit het wegverkeer. Hiervan wordt slechts ruim 10 miljard gulden in de infrastructuur geinvesteerd. BOVAG en RAI hebben hun ongenoegen hierover wederom in een brief minister Zalm verwoord.