Gemeente Leiden

Promotiecampagne raadswerk

Leden van een werkgroep uit de gemeenteraad en de voorzitter van de raad, burgemeester Jan Postma, gaven maandag 21 mei de aftrap voor een promotiecampagne raadswerk. Elke fractie had een puzzelstuk met daarop een deel van de affiche van de campagne. Toen alle stukjes bij elkaar waren gepast, verscheen de affiche. Hiermee werd uitdrukking gegeven aan het feit dat campagne een gezamenlijke actie is van alle fracties in de Leidse gemeenteraad en daarmee los staat van partijpolitieke belangen. Jan Postma en Hans Vollaard legden namens de werkgroep van de raad uit waarom de campagne wordt georganiseerd en waaruit deze bestaat.

Vorig jaar, tijdens de behandeling van de begroting, nam de gemeenteraad een motie aan om een promotiecampagne raadswerk op te zetten. De gemeenteraad van Leiden vindt het belangrijk dat meer inwoners van Leiden weten wat het raadswerk inhoudt, en dat meer Leidenaars interesse krijgen in de Leidse gemeentepolitiek.

Inwoners van Leiden hebben vaak geen idee van wat gemeenteraadsleden doen en waarvoor ze bij
hun terechtkunnen. Terwijl het de gemeenteraad is die belangrijke beslissingen neemt waar iedereen mee te maken heeft, beslissingen die met gemeenschapsgeld betaald worden. Ook wil de gemeenteraad een afspiegeling zijn van alle in Leiden aanwezige bevolkingsgroepen. Lokaal bestuur is een zaak van iedereen. In principe kan elke Leidenaar van 18 jaar en ouder zich verkiesbaar stellen. Maar velen realiseren zich niet dat 'iedereen' ook 'ik' betekent. En wat betekent het precies als je uiteindelijk op die stoel zit? Allerlei zaken waar de campagne bredere bekendheid aan wil geven.

De promotiecampagne start op 22 mei, loopt tot eind oktober en bestaat uit affiches, advertenties in huis-aan-huisbladen, free-cards, een website, een informatiepakket en artikelen in de Stadskrant. Ook is er een aantal commissievergaderingen waar raadsleden aan geïnteresseerden een toelichting geven op het raadswerk. Vervolgens wordt gezamenlijk de publieke tribune bezocht en is er ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast heeft elke fractie een contactpersoon aangewezen die vragen kan beantwoorden van geïnteresseerden. Het adres van de website is: www/leiden.nl/raadsledengezocht ; het informatiepakket kan worden aangevraagd op telefoonnummer (071) 516 54 44.