for ; Wed, 23 May 2001 12:18:40 -0400 Message-Id: X-Sender: frans.pressin@mail.nieuwsbank.nl X-Mailer: QUALCOMM Windows Eudora Version 5.1 Date: Wed, 23 May 2001 12:14:58 +0200 To: dienst@nieuwsbank.nl From: "Elswijk, Esther van" (by way of Redactie Nieuwsbank ) Subject: persbericht Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

Presentatie Jaarboek Grotestedenbeleid 2000: positieve trend zichtbaar

Het Jaarboek Grotestedenbeleid 2000 laat in de achterstandswijken van de grote steden een trendbreuk zien ten opzichte van voorgaande jaren: in deze wijken verbeteren werkloosheid, leefbaarheid en veiligheid. Bovendien gaat deze verbetering in een aantal wijken zelfs sneller dan het stadsgemiddelde. Wel is het zo dat er in deze wijken nog steeds sprake is van een achterstand. Dit bleek tijdens de overhandiging van het eerste exemplaar van het Jaarboek Grotestedenbeleid 2000 aan minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid.

Met de convenantsondertekening op 20 december 1999 is een belangrijke nieuwe fase aangebroken in het grotestedenbeleid. Minister Van Boxtel heeft de steden meer vrijheid gegeven bij het invullen van het grotestedenbeleid. De steden hebben immers een beter inzicht in de problematiek en zijn ook beter in staat de problemen efficiënter aan te pakken, vaak met op maat gesneden projecten. Het Jaarboek Grotestedenbeleid 2000 geldt als nulmeting voor deze nieuwe aanpak; volgend voorjaar zal uit de Tussenrapportage moeten blijken of van deze nieuwe beleidslijn de eerste resultaten zichtbaar zijn.

Ten aanzien van de werkloosheid is er op landelijk niveau een daling waar te nemen. Die ontwikkeling zien we ook terug in de 25 steden die meedoen aan het grotestedenbeleid. De daling van de werkloosheid in de achterstandswijken verloopt zelfs nog sneller dan de gemiddelde daling in de steden. Ook de werkloosheid in de steden daalt sneller dan het landelijk gemiddelde. Het beeld voor de kwetsbare groepen de langdurig werklozen en de allochtonen op de arbeidsmarkt is echter minder positief. Hoewel de werkloosheid onder deze groepen eveneens is afgenomen, profiteren zij in mindere mate van de gunstige economische ontwikkeling.

Opvallend is dat de bewoners van de achterstandswijken positiever zijn gaan oordelen over de leefbaarheid in de buurt, terwijl het oordeel van de overige stedelijke bewoners over de leefbaarheid vrijwel stabiel blijft. Verder neemt de waardering van de bewoners van de achterstandswijken voor de eigen buurt en voor de eigen woning toe. Het oordeel over de verloedering blijft daarentegen stabiel. Ook op het terrein van veiligheid kunnen we enkele gunstige ontwikkelingen vaststellen. Terwijl de grootstedelijke bewoners in vrijwel dezelfde mate slachtoffer zijn geworden van een misdrijf als in de voorgaande jaren het geval was, zijn de bewoners van de achterstandswijken juist in mindere mate slachtoffer geworden. De gevoelens van onveiligheid zijn afgenomen, zowel in de steden als geheel als in de achterstandswijken. In de achterstandswijken zien we bovendien dat deze daling sterker is dan in de rest van de stad.

Noot voor de redactie,