Gemeente Hoogeveen



23 mei 2001

Fusie scholen voortgezet onderwijs Hoogeveen vrijwel rond

Binnen de stuurgroep, die de fusie voorbereidt tussen drie Hoogeveense scholen voor openbaar voortgezet onderwijs, is overeenstemming bereikt over samengaan per 1 augustus 2001. Het gaat om het Mr. Harm Smeenge College (vmbo/lwoo/isk), de OSG De Groene Driehoek (mavo, havo en vwo) en de J.M. Dikkenbergschool (leerwegondersteunend onderwijs). De School voor Praktijkonderwijs zal onder hetzelfde bestuur komen, maar als zelfstandige school blijven voortbestaan.

Belangrijkste doel van de fusie is de leerlingen in de toekomst meer onderwijskundige mogelijkheden te bieden. Zo kan binnen één school aan het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) worden vormgegeven. Winstpunt van de fusie is dat in de toekomst de gemengde leerweg kan worden aangeboden. De nieuwe scholengemeenschap zal optimale mogelijkheden bieden voor de begeleiding van de leerlingen.

Als de fusie een feit is, ontstaat een school van ongeveer 1850 leerlingen

Werkgelegenheid

De fusie zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de docenten en overige personeelsleden.

Het onderwijs wordt gegeven in de gebouwen van de huidige scholen. Deze gebouwen zijn zeer gunstige van elkaar gelegen in het scholenpark aan de Valkenlaan en de Wolfsbosstraat. Voor de leerlingen zal er op het gebied van huisvesting het schooljaar 2001-2002 niets veranderen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de drie scholen samen een uitstekende financiële basis hebben die een goede exploitatie van de nieuwe onderwijsinstelling mogelijk maakt.

Procedure

In de stuurgroep, die de fusie heeft voorbereid, zitten vertegenwoordigers van de besturen van de drie scholen. Een definitieve beslissing over de fusie valt binnenkort in de voltallige besturen van die scholen, waaronder dus de gemeenteraad van Hoogeveen (als bestuur van de OSG de Groene Driehoek). Deze beslissingen worden in mei en juni aan de besturen voorgelegd. Daaraan voorafgaand brengen de medezeggenschapsraden van de scholen hun advies uit over de fusie en wordt overleg met de vakbonden gevoerd.

B & W van Hoogeveen zullen de gemeenteraad voorstellen akkoord te gaan met een fusie per 1 augustus. Het voorstel wordt 7 juni besproken in de raadscommissie voor onderwijs en 28 juni neemt de gemeenteraad een beslissing.

Stichting

Als alle besturen akkoord zijn, moet de fusie gestalte krijgen door de oprichting van een stichting Openbaar Onderwijs Hoogeveen. Een dergelijke stichting kan alleen door de gemeente in het leven worden geroepen. De gemeenteraad is bevoegd tot de benoeming van het nieuwe schoolbestuur. Het plan is de huidige leden van de stuurgroep op persoonlijke titel te benoemen voor een interim-periode van ongeveer een jaar waarin met voordrachten van de oudergeleding tot een definitief bestuur kan worden gekomen.

Als alles volgens plan verloopt zullen in de loop van het komende schooljaar de verschillende werkwijzen binnen de school op elkaar worden afgestemd. Dat wil zeggen: er zal hard worden gewerkt aan het organisatorisch en onderwijskundig stroomlijnen van de nieuwe onderwijsinstelling

© Copyright Gemeente Hoogeveen