Gemeente Breda

23-05-2001

Breda gaat starten met autodate

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de introductie van het concept Autodate in Breda. Hierbij kunnen mensen een soort abonnement nemen op het gebruik van een auto. Het voorstel is om in september 2001 te starten met een pilot van twee jaar, die bestaat uit twee Autodate-plaatsen en één reserveplaats. De firma Greenwheels zal de introductie van Autodate in Breda voor zijn rekening nemen.

Wat is Autodate
Autodate is de verzamelnaam voor verschillende vormen van autogebruik, zonder dat daaraan het exclusieve eigendom is verbonden. Het is een innovatieve formule, waarbij één auto door verschillende mensen wordt gebruikt. Minder autobezit betekent minder autos op straat en draagt zodoende bij aan verbetering van het ruimtelijk klimaat. Autodate past goed in het gemeentelijk verkeersbeleid dat zich richt op selectief autogebruik, het bevorderen van het openbaar vervoer en het fietsverkeer.

Werkwijze
Een Autodate via Greenwheels kan telefonisch of via internet worden gereserveerd. Dit kan tot een minuut van tevoren. Vervolgens opent de gebruiker de auto met een contactloze chipkaart en voert daarna een pincode in om te kunnen starten. Maandelijks krijgt de abonnee een rekeningoverzicht van de gereden uren en kilometers.

Criteria
Voor het mogen voeren van de naam Autodate worden de volgende criteria gehanteerd:
· De auto is voor deelnemers dag en nacht beschikbaar. · Ophalen en terugbrengen gaat makkelijk en is dicht in de buurt. · Systeem draagt bij aan bewust en selectief autogebruik. · Afspraken tussen aanbieders en deelnemers zijn van langere duur. · Deelnemers hebben de keuze uit meerdere typen autos. · De technische kwaliteit en service bij ongevallen en storingen is goed.

Greenwheels is al in verschillende gemeenten betrokken bij het concept Autodate. Gemeenten als Amersfoort, Den Haag/Voorburg, Dordrecht, Tilburg, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht gingen Breda voor.

Breda, 23 mei 2001