Gemeente Emmen



Persbericht: Plan voor recreatie en toerisme, 23 mei 2001

Plan voor recreatie en toerisme in Emmen nadert voltooiing

Het bestuur van de gemeente Emmen vindt de verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme van wezenlijk belang voor de stimulering van de regionale economie. Daarom heeft zij een gemeentelijk Toeristisch Recreatief OntwikkelingsPlan (TROP) opgesteld.

Het TROP geeft aan welke ontwikkelingen de gemeente de komende jaren zal stimuleren en binnen welke kaders het toerisme in Emmen zich kan ontwikkelen. Daarnaast wordt er in het TROP een lijst met maatregelen voorgesteld voor de komende tien jaar.

Stad en buitengebied
Uit het Concept-TROP komt naar voren dat de gemeente in wil zetten op een koppeling tussen stedelijk toerisme (Emmen-stad) en toerisme in het buitengebied. De synergie tussen stedelijke cultuurhistorische en natuurlijke landschappelijke elementen zorgt voor een unieke uitstraling van onze gemeente. De gemeente wenst zich verder te richten op behoud en ontwikkeling van de recreatie voorzieningen voor de eigen bevolking.

Kwaliteiten
De kernkwaliteiten waarmee Emmen zich regionaal, nationaal en internationaal zou kunnen onderscheiden zijn:

* Emmen stad;

* hoogveengebied Bargerveen;

* geluidssportcentrum Pottendijk;

* dag- en verblijfsrecreatie (met name gebieden Hondsrug/Schoonebeek en Veenkoloniën);

* recreatieve verbindingszones;

* waterrecreatie.

Proces tot nu toe
Gedurende het ontwikkelingsproces is een aantal interviews gehouden met sleutelfiguren uit het toeristisch veld. In februari is er een bijeenkomst gehouden met ondermeer branche-organisaties en ondernemers die in de sector recreatie en toerisme werkzaam zijn. Inwoners en bezoekers van Emmen konden bovendien naar aanleiding van artikelen op de gemeentepagina en internet hun mening geven over toerisme en recreatie in Emmen. Bovengenoemde methoden, vormden naast marktanalyse en beleidsanalyse belangrijke bronnen voor het opstellen van de missie en doelstellingen van het TROP.

Hoe verder?
Het concept-TROP wordt 12 juni in de raadscommissie voor Openbaar Gebied, Recreatie en Verkeer (OGRV) gepresenteerd. Vervolgens zal de commissie hierover discussieren (C-stuk). Na de commissievergadering wordt het concepteindrapport naar de erkende overlegpartners gestuurd voor een reactie. In oktober komt het (eventueel) aangepaste rapport samen met de financiële consequenties opnieuw in de commissie OGRV. Naar verwachting wordt het TROP 1 november definitief door de gemeenteraad vastgesteld.



Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen