European Commission

IP/01/736

Brussel, 23 mei 2001

Europese Commissie versterkt de rol van de raadadviseur-auditeur in mededingingsprocedures

De Europese Commissie heeft vandaag besloten de rol van de raadadviseur-auditeur (Hearing Officer) in haar fusiecontrole- en kartelprocedures uit te breiden. De raadadviseur-auditeur speelt een belangrijke rol met het oog op de bescherming van de rechten van de verdediging, een basisbeginsel van het recht waaraan de Commissie ten zeerste gehecht is. Voortaan ressorteert de raadadviseur-auditeur rechtstreeks onder de concurrentiecommissaris en wordt zijn/haar rapport kenbaar gemaakt aan de partijen en bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie, hetgeen de transparantie van het besluitvormingsproces in mededingingszaken sterk verbetert.

"Dit nieuwe mandaat van de raadadviseur-auditeur zal de algehele controleerbaarheid van het besluitvormingsproces bij de Commissie in fusie- en kartelzaken aanzienlijk vergroten. Dit garandeert dat alle basisrechten van de bij haar procedures betrokken partijen en ondernemingen in acht worden genomen", verklaarde het voor concurrentie bevoegde Commissielid Mario Monti in dit verband.

"Hiermee kom ik ook de belofte na die ik kort na mijn aantreden had gedaan, om de rol van de raadadviseur-auditeur als hoeder van elementaire procedurerechten, zoals het recht om gehoord te worden of om toegang te krijgen tot de dossiers van de Commissie, te versterken", voegde hij daaraan toe.

De rechten van de verdediging

Het recht om gehoord te worden is een erkend beginsel in het Gemeenschapsrecht. Dit beginsel is zeer recent opnieuw neergelegd in het Handvest van de grondrechten van de EU, als een onderdeel van het recht van een ieder "dat zijn of haar zaken onpartijdig, billijk en binnen een redelijke termijn worden behandeld". De bescherming van dat recht in het kader van mededingingsprocedures van de Gemeenschap is een bijzondere verantwoordelijkheid van de raadadviseur-auditeur.

De functie van raadadviseur-auditeur werd ingevoerd in 1982. Zijn initiële taak was beperkt tot het organiseren, voorzitten en leiden van een mondelinge hoorzitting in kartelprocedures d.w.z. zaken betreffende kartels of misbruik van een machtspositie en later ook in concentratieprocedures. Later, in 1994, werd dit mandaat bijgesteld en verruimd om een afdoende bescherming van de rechten van de partijen te waarborgen, met bijzondere aandacht voor de vertrouwelijkheid van documenten en zakengeheimen, alsmede voor een passende toegang tot de dossiers van de Commissie.

Belangrijkste aspecten van de hervorming

1. Positie en benoeming van de raadadviseur-auditeur

De raadadviseur-auditeur zal niet meer ressorteren onder het Directoraat-generaal Concurrentie, maar zal rechtstreeks verbonden zijn aan het kantoor van het Commissielid dat belast is met het mededingingsbeleid, ten einde zijn onafhankelijkheid verder te vergroten.

Alle besluiten van de Commissie tot benoeming, ontslag of overplaatsing van raadadviseurs-auditeurs worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

In het nieuwe mandaat wordt uitdrukkelijk verwezen naar de mogelijkheid dat de functie van raadadviseur-auditeur, volgens de regels van het ambtenarenstatuut, kan worden uitgeoefend door geschikte kandidaten van buiten de Commissie.

2.Procedurerechten van de raadadviseur-auditeur

Het belangrijkste instrument waarmee de raadadviseur-auditeur invloed uitoefent op een procedure, is zijn verslag over de ontwerp-beschikking. Voorheen werd dit document niet ter inzage gegeven aan de ondernemingen en niet bekendgemaakt. Evenmin werd het stelselmatig bezorgd aan het College van Commissarissen.

Van nu af aan zal het eindverslag over de inachtneming van de procedurerechten van de partijen:

worden medegedeeld aan de lidstaten;

stelselmatig aan de ontwerp-beschikking van de Commissie worden gehecht, die aan het College wordt voorgelegd;

ter inzage worden gegeven aan de partijen en worden bekendgemaakt samen met de eindbeschikking.

Dit zal de zichtbaarheid van de raadadviseur-auditeur vergroten en ertoe leiden dat hij/zij meer gewicht in de schaal legt. Aldus zal tevens het gewettigde belang van de partijen bij een eerlijk verloop van de procedure beter worden beschermd en zal de doorzichtigheid van de procedures bij de Commissie aanzienlijk worden vergroot.
3.Taken van de raadadviseur-auditeur

Betrokkenheid van de raadadviseur-auditeur bij het controleren van de marktonderzoekfase van de procedure

Nadere omschrijving van de bevoegdheid van de raadadviseur-auditeur in verband met het toezeggen/weigeren van vertrouwelijke behandeling wanneer de Commissie informatie vrijgeeft door bekendmaking in het PB

Sterkere nadruk op de algemene functie van de raadadviseur-auditeur als onafhankelijke beschermer van de elementaire procedurerechten van alle partijen.

Met dit nieuwe mandaat van de raadadviseur-auditeur wordt gevolg gegeven aan het besluit van de Commissie van vorig jaar om deze functie op te waarderen. Het beoogt de onafhankelijkheid en het gezag van de raadadviseur-auditeur te vergroten en de objectiviteit en kwaliteit van de mededingingsprocedures van de Commissie alsmede van de daaruit voortvloeiende beschikkingen te verbeteren.

De Commissie zal weldra een procedure starten om twee nieuwe raadadviseurs-auditeurs te benoemen, ten einde de toegenomen werkdruk op het gebied van concentraties en kartels beter aan te kunnen.