Nu duidelijkheid financiering AMS!

LAD-bericht van 23 mei 2001

Ondanks informele toezeggingen en allerlei (positieve) geruchten over de extra financiering die benodigd is voor de
Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS), heeft het ministerie van VWS formeel nog altijd geen schriftelijke duidelijkheid gegeven. Aangezien partijen het allang eens zijn over de inhoud van de regeling en de medisch specialisten erop wachten, wordt het nu hoog tijd voor de definitieve afronding. De LAD heeft dit per brief nogmaals indringend benadrukt bij zowel het ministerie als bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen...

In november 2000 bereikten partijen al een akkoord over de AMS voor medisch specialisten in dienstverband van algemene ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatie-instellingen onder de werkingssfeer van de CAO Ziekenhuizen. Bij herhaaldelijk overleg met het ministerie van VWS over de inhoud en financiering van de AMS werd de verwachting gewekt dat duidelijkheid over de financiering op korte termijn kon worden verwacht. De NVZ maakte de implementatie van de AMS daarvan van meet af aan ook afhankelijk.

Verantwoordelijkheid nemen
Nu de discussie over de Voorjaarsnota is afgerond en VWS schriftelijk nog geen groen licht geeft voor de financiering van de AMS, wordt dat voor de medisch specialisten langzamerhand niet meer acceptabel. Door langer uitstel kan onrust en escalatie onder de specialisten ontstaan. De AMS zou immers, en dus inmiddels met terugwerkende kracht, per 1 maart jl. ingevoerd moeten worden. Met inbegrip van alle (salaris-)onderdelen.
Ook heeft de LAD de NVZ duidelijk gemaakt dat uitstel van de AMS niet langer gerechtvaardigd is. NVZ dient nu op korte termijn haar verantwoordelijkheid te nemen als partij bij de AMS. Zodra het kabinet een overzicht van de precieze verdeling van de extra middelen voor de gezondheidszorg naar de Kamer stuurt, kan de AMS definitief door de leden vergadering van de NVZ op 6 juni worden aanvaard. Aangezien dan aan alle voorwaarden is voldaan, wil de LAD dit nog even afwachten.

Geen duidelijkheid: ledenraadpleging!
Indien zowel het ministerie als de NVZ dan nog geen duidelijkheid geven over de financiering van de AMS, roept de LAD de leden spoorslags op voor een ledenraadpleging over de te nemen stappen. De LAD-leden die vallen onder de CAO Ziekenhuizen ontvingen hierover een circulaire. Zie daarvoor onderstaande link:
Zie ook : Financiering Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS)

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Uitbreiding mogelijkheden ouderschapsverlof

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet