Gemeente Leiden

Gemeente Leiden vraagt burgers via enquête om mening

Burgers beslissen zelf over invoering betaald parkeren in hun wijk

Parkeeroverlast, steeds meer wijken in de gemeente Leiden hebben er mee te maken. Een oplossing voor de parkeeroverlast is de invoering van betaald parkeren. De gemeente Leiden laat de bewoners van de wijken zelf hun voorkeur uitspreken over het al dan niet invoeren van betaald parkeren en past daarop haar maatregelen aan.

Op dit moment geldt in de gemeente Leiden in drie gebieden betaald parkeren, te weten binnen de Singels, in het Stationskwartier en in de Maredijkbuurt. De parkeersituatie voor de bewoners in het centrum is hierdoor verbeterd, de parkeerdruk in de wijken die aan het centrum grenzen is echter toegenomen. Het gaat hierbij om (delen van) de volgende elf wijken:
Houtkwartier (tot de Kagerstraat), Groenoord (tot de Willem de Zwijgerlaan), Noorderkwartier (tot de Willem de Zwijgerlaan), De Kooi (tot de Sumatrastraat), Havenwijk, Rijndijkbuurt, Burgemeesterswijk (tot aan de Burggravenlaan), Professorenwijk-West (tot de De Sitterlaan), Tuinstadwijk, Vreewijk, Transvaalbuurt.

Meebeslissen
Een mogelijke oplossing voor de parkeeroverlast in deze wijken is het invoeren van betaald parkeren. Bewoners kunnen zélf meebeslissen of betaald parkeren in hun wijk moet worden ingevoerd. De gemeente Leiden heeft daarvoor een enquête opgesteld waarin mensen zelf kunnen aangeven of ze vóór of tégen invoering van betaald parkeren zijn. Als in een wijk de meerderheid van de uitgebrachte stemmen vóór de invoering van betaald parkeren is, dan wordt aan het gemeentebestuur voorgesteld om in deze wijk een parkeerregeling in te voeren. De gemeente voert geen betaald parkeren in als de meerderheid van de uitgebrachte stemmen tégen is of geen mening heeft. Daarbij hanteert de gemeente Leiden overigens wel een drempel: minimaal een kwart van de enquêtes moet teruggestuurd worden. Nog voor de zomer worden de resultaten van de enquête bekend gemaakt. Na de zomer neemt de gemeente een definitief besluit over de invoering van betaald parkeren.