TuinbouwNet

Wat moet een teeltbedrijf met open grond en glas registreren?

Moet een kweker met zowel opengrond- als glasteelt nu eens per vier weken de gegevens van het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen opsturen of eenmaal per jaar? En hoe zit het met energie en meststoffen? Aan welke instanties moet gerapporteerd worden en wat zijn de sancties als de teler niet registreert? Het Productschap Tuinbouw (PT) zet alles nog eens op een rijtje.

Het PT heeft voor 2001 twee verordeningen vastgesteld. Dit betekent dat teeltbedrijven in de open grond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten registreren. De glastuinders moeten bijhouden hoeveel gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie zij verbruiken. De verordeningen zijn in nauw overleg met de tuinbouwsectoren opgesteld.

Alleen teelt in de open grond
Telers in de open grond van bloemen, groenten, fruit, boomkwekerijproducten en bloembollen moeten dit jaar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen registreren. De tuinders zijn verplicht te administreren op welke dag ze een bepaald middel hebben gebruikt. Ook de oppervlakte, de hoeveelheden per gewasgroep en de toelatingsnummers moeten geregistreerd worden. Eind dit jaar krijgen de telers het jaaropgaveformulier. Hierop moet het totale middelengebruik van 2001 worden ingevuld. De bedrijven worden steekproefsgewijs gecontroleerd. De controle is gericht op de actuele registratie en de jaaropgave. Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) verwerkt de gegevens.

Alleen teelt onder glas
Glastuinders met permanente opstanden van glas of kunststof groter dan 2.500 vierkante meter zijn dit jaar verplicht bij te houden hoeveel meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en energie zij verbruiken. Deze gegevens moeten de telers eens per vier weken opsturen aan MPS (sierteelt) of Certerra (groenten en fruit). Bij niet insturen van de gegevens kan de Algemene Inspectiedienst maatregelen nemen. Voor het zover is krijgen de telers eerst nog een aanmaning. Kassen die kleiner zijn dan 2.500 vierkante meter vallen niet onder de verordeningen van het productschap.

Bedrijven met zowel glas als opengrond
Tuinbouwbedrijven met zowel opengrond- als glasteelt zijn aan twee PT-verordeningen gebonden. Dit betekent dat voor de teelt in de open grond alleen de gewasbeschermingsmiddelen verplicht moeten worden geregistreerd. De tuinders moeten bijhouden op welke dag ze een bepaald middel hebben gebruikt. Ook de oppervlakte, de hoeveelheden per gewasgroep en de toelatingsnummers moeten geregistreerd worden. Als deze bedrijven ook nog beschikken over opstanden van glas of kunststof die groter zijn dan 2.500 vierkante meter zijn ze voor de teelt in deze kassen ook verplicht om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie te registreren. Dan vallen deze bedrijven namelijk ook onder het komende Besluit Glastuinbouw van de overheid.
Het PT heeft voor twee categorieën uitzonderingen gemaakt. Boomkwekers met overwinteringskassen hoeven in de periode oktober tot en met april niet te registreren. Deze regel geldt ook voor opstanden van glas en kunststof die gedurende minimaal een kalenderjaar niet permanent op één plaats zijn gevestigd (bijvoorbeeld rolkassen). Bedrijven in de open grond met kassen die kleiner zijn dan 2.500 vierkante meter hoeven alleen te voldoen aan de regelgeving voor de teelt in de vollegrond.

Meer informatie
Alle bedrijven die in aanmerking komen voor registratie hebben ondertussen de formulieren in huis. Dit geldt zowel voor de tuinders met teelten in de open grond als onder glas. Mochten telers twijfelen of ze de juiste documenten wel gekregen hebben dan kunnen ze contact opnemen met het HPA (alle open teelten, telefoon 070-3708560), MPS (glas; sierteelt, 0174-615715) of Certerra (glas; groenten en fruit, 0900-4763463).