Gemeente Breda

23-05-2001

Veilige terrasverwarming toegestaan
Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft besloten dat terrasverwarming via op butagasgestookte apparaten onder voorwaarden is toegestaan.
De opslag van de gasflessen moet dan wel gebeuren volgens strikte voorwaarden. Ook aan de toestellen stelt de gemeente veiligheidseisen.

De gemeente heeft hierover overleg gevoerd met de Bredase horeca.

Begin dit jaar bleek de aanleg van een gasleidingnet op de Grote Markt voor de terrasverwarming niet mogelijk. De horecaondernemers bleven echter behoefte houden aan een vorm van terrasverwarming. Daarom is nu gekozen voor verplaatsbare kachels die worden gestookt met butagas uit flessen.

De gemeente heeft onderzocht of deze vorm van verwarming veilig is voor mensen en omgeving (bijvoorbeeld bomen). Uit dit onderzoek blijkt dat de opslag van de butagasflessen eigenlijk de enige risicofactor is. Daarom eist de gemeente dat de landelijke regels worden nageleefd die ten aanzien van het opslaan van gasflessen gelden. Dit betekent dat er per horecagelegenheid maximaal 115 liter (3 flessen) butagas mag worden opgeslagen. De afdeling Milieu ziet toe op de naleving van deze regel.

Het gebruik van de toestellen is op zich veilig. Toch legt de gemeente de horecaondernemers hierbij beperkingen op. Dit om risicos voor mensen en bomen te voorkomen.
De gemeente verleent onder bepaalde voorwaarden terrasvergunningen. Deze voorwaarden hebben onder meer betrekking op de stabiliteit van de toestellen, het aantal toestellen en de afstand tot bomen en panden. Burgemeester en wethouders hebben dit vastgelegd in een wijziging van de Beleidsregel terrassen Breda.

Breda, 23 mei 2001