Politiebericht Friesland: Friesland 23-05-2001 Politieberichten van 23/5 (07.00 tot 13.00 uur)

Leeuwarden: twee aanhoudingen na vrijheidsbeneming Dinsdag omstreeks 20.30 uur ging de politie naar een woning aan de Surinamestraat, omdat daar een meisje vastgehouden zou worden. In de woning werd het 19-jarige meisje aangetroffen. Ze was geslagen en geschopt en is overgebracht naar het MCL-zuid. Hierop werd in de woning een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Even later werd nog een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De problemen liggen in de relationele sfeer. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. De recherche werkt met vier medewerkers aan de zaak.

Franeker: inbraak bibliotheek
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in de bibliotheek aan de Voorstraat. Nadat een ruit was geforceerd, wist men zich toegang tot het pand te verschaffen. Vervolgens werd geld uit een kassalade en een wisselautomaat weggenomen. Ook nam men een aantal computers weg. Een 43-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Harich: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Westerein. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren. Uit de showroom van het bedrijf werd een aantal grasmaaiers en schrikdraadapparaten weggenomen. Een 52-jarige inwoner van Harich deed aangifte. Gezien de ontvreemde goederen, sluit de politie niet uit dat de daders gebruik hebben gemaakt van een bestelauto of vrachtwagen. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen.

Lemmer: inbraak bedrijf
In een bedrijf aan de Industrieweg werd in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. Uit het pand werd een aantal computers weggenomen. Een 50-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Sneek: opnieuw drugsdealers aangehouden
De politie Sneek heeft de afgelopen weken een onderzoek ingesteld naar het dealen van harddrugs. Dit heeft geleid tot drie aanhoudingen. Verdovende middelen en twee gaspistolen zijn in beslag genomen. Aanleiding tot het onderzoek waren overlastklachten uit de omgeving van het Penningkruid. Het was de politie al bekend dat Leeuwarder drugsdealers regelmatig op bezoek kwamen bij een woning aan het Penningkruid. Vorige week woensdag konden twee mannen in hun auto op de Lemmerweg in Sneek aangehouden worden, kort nadat ze de woning hadden verlaten. Het betroffen twee Leeuwarders van 30 en 32 jaar. Ze waren bij hun aanhouding in het bezit van een fors geldbedrag en enkele pakjes heroïne en cocaïne. In hun auto werd een groot formaat gaspistool aangetroffen. Later bleek dat de 30- jarige Leeuwarder met dit pistool al eerder iemand had afgeperst. Dit slachtoffer had nog een grote dope-schuld bij de verdachte, welke hem op deze wijze verzocht een geldbedrag te overhandigen. Daar was ook de andere verdachte bij geweest. Na de aanhouding van de twee mannen is huiszoeking gedaan in de betreffende woning. Het binnendringen van deze woning kostte nog de nodige moeite, daar deze woning was aangepast aan de hand van het Keurmerk Veilig Wonen. Normaal gesproken wordt de voordeur geforceerd, maar ditmaal werd de politie gedwongen om via de achterzijde de woning binnen te gaan, hetgeen uiteindelijk wel gelukte. Naast de nodige gebruikersattributen is een ons poeder, vermoedelijk harddrugs, en 150 XTC-pillen aangetroffen. De hoofdbewoner, een 19 jarige vrouw, was ten tijde van de huiszoeking niet thuis. Ze is afgelopen maandag door de politie aangehouden. Ze is na verhoor heengezonden. Ze wordt verdacht van het gelegenheid geven om drugs te dealen en het in bezit hebben van harddrugs. Beide mannen zitten in de gevangenhouding en zullen zich te zijner tijd moeten verantwoorden voor poging tot doodslag, afpersing in vereniging, bezit vuurwapens en de handel in harddrugs te Sneek en te Leeuwarden.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272