Gemeente Groningen


Overeenstemming over Museum voor Mens Natuur
22-05-2001

Het college van B&W en het college van Bestuur van de RUG hebben overeenstemming bereikt over de oprichting van een museum voor Mens, Natuur en Wetenschap. Het gaat om een samenwerking tussen het Natuursmuseum Groningen en de de universitaire musea Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, Universiteitsmuseum en het Anatomisch Museum. Een dergelijk museum heeft de potentie uit te groeien tot een nieuw en interessant attractiepunt voor Groningen. Dit blijkt uit onderzoek door een door beide partijen ingestelde commissie onder leiding van burgemeester Klaassen van Zuidhorn. Het nieuwe museum zal vooraleerst in het gebouw van het natuurmuseum aan de Praediniussingel komen.

Vertegenwoordigers van beide colleges zijn het de afgelopen maanden eens geworden over de hoofdpunten van het rapport van de 'Commissie Klaassen'. Het nieuwe museum biedt volgens beide colleges een inspirerend ontwikkelingsperspectief, waarbij het totaal meer kan betekenen dan de som der delen. Het concept biedt de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen aan te boren en kan uitgroeien tot een belangrijke pijler in de educatieve en culturele infrastructuur in de stad. Het nieuwe museum biedt daarnaast niet alleen een praktische oplossing voor de huisvestings-problematiek van de universitaire collecties, maar geeft tegelijkertijd ook een belangrijke impuls aan het toegankelijker maken van de collecties voor een breder publiek. Met name een deel van de collecties van de universitaire musea wordt door het Instituut Collectie Nederland als A-categorie aangemerkt (collecties met een bijzondere culturele waarde). Volgens de commissie Klaassen kan het museum zo'n 50.000 bezoekers per jaar trekken (ca. 15.000 meer dan het totaal aantal bezoekers van het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, Universiteitsmuseum en het Anatomisch Museum en Natuurmuseum).

Financiën
De exploitaties van de huidige afzonderlijke musea vertonen structurele tekorten. Om het nieuwe museumconcept de ruimte te geven, zijn extra investeringen onontbeerlijk. Voorgesteld wordt een werkgroep Mens, Natuur en Wetenschap in te stellen die de opdracht krijgt om binnen een concreet additioneel financieel kader van 1,2 miljoen de voorstellen van de Commissie Klaassen nader uit te werken. Het College van Bestuur van de RUG heeft toegezegd een structurele bijdrage van f 200.000,- op jaarbasis te willen leveren. Daarmee resteert voor de gemeente een additioneel structureel bedrag van 1 miljoen. Daarover zal in het kader van de gemeentebegroting 2002 een definitief besluit worden genomen. De incidentele investeringsbijdrage is geraamd op enkele miljoenen. De RUG is bereid om een deel daarvan voor haar rekening te nemen. De hoogte hiervan wordt bepaald door de verkoopwaarde van het huidige onderkomen van het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in de Faculteit Godgeleerdheid.

Rechtsvorm en verdere samenwerking
De samenwerking betreft de publieksfuncties van de collecties. Het beheer en eigendom van deze collecties blijven bij de huidige eigenaren. Er is geen sprake van een volledige fusie, maar er wordt gekozen voor een samenwerkingsverband, waarbij het personeel in dienst blijft van de huidige werkgevers. Na vier jaar wordt de samenwerking geëvalueerd. Daarnaast blijft het museum deel uitmaken van het zgn. breed museumoverleg met het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Dit museumoverleg onderzoekt de mogelijkheden voor een brede samenwerking, waarbij in eerste instantie de bovengenoemde musea zijn betrokken. Uitgangspunt is het beter benutten van de sterke kanten van de verschillende collecties. Uit het breed museumoverleg zijn drie duidelijke clusters of profielen naar voren gekomen:
* Kunst

* Mens, Natuur en Wetenschap

* Maritiem/historisch

Het profiel Mens, Natuur en Wetenschap is uitgewerkt door de 'Commissie Klaassen' en zal binnenkort worden gerealiseerd in het museum voor Mens, Natuur en Wetenschap. Het cluster 'Kunst' komt tot zijn recht in het huidige Groninger Museum. Voor de nadere uitwerking van het historisch/maritieme profiel worden verkennende gesprekken gevoerd tussen het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Hierbij zal ook worden onderzocht hoe dit maritiem/historische cluster zich verhoudt tot de positie van de particuliere collecties en het Grafisch Museum.

Locatie
Het nieuwe museum voor Mens, Natuur en Wetenschap zal in eerste instantie van start gaan in het huidige gebouw van het Natuurmuseum aan de Praediniussingel, waarbij de mogelijkheid wordt opengelaten om op termijn ook mogelijke alternatieve locaties te onderzoeken.