Geachte heer/mevrouw,

Hierbij het persbericht "Siberische tijgers en gibbons gaan vernieuwd verblijf verkennen".

Persbericht d.d. 23 mei 2001

Siberische tijgers en gibbons gaan vernieuwd verblijf verkennen Eerste fase van nieuw Azië-gebied nu te bezoeken

Vandaag gaan de Siberische tijgers en de gibbons in Safari Beekse Bergen voor het eerst hun nieuwe verblijven verkennen. Hun verblijven zijn vernieuwd in het kader van de realisatie van het nieuwe Azië-gebied langs de Wandelsafari van het park. De eerste fase van dit project is nu klaar en zowel bezoekers als dieren mogen het nu gaan ontdekken. Het verblijf van de Siberische tijgers is één van de grootste tijgerverblijven in de Europese dierentuinen. Gedurende de renovatie van dit verblijf zijn hekwerken vernieuwd en is het verblijf vergroot. De tijgers hebben nu nog meer mogelijkheid om te zwemmen. Bij het verblijf is een groot deel water gekomen. Het is immers één van de weinige katachtigen die van water en zwemmen houdt. Siberische tijgers worden met uitsterven bedreigd en de Europese dierentuinen fokken daarom met deze diersoort. In de nabije toekomst komen er nog twee tijgers uit andere dierentuinen naar Safari Beekse Bergen in het kader van dit fokprogramma. De voorzieningen in het verblijf zijn hiervoor nu ook aanwezig.

Het verblijf van de withand-gibbons is tevens flink uitgebreid. In het verblijf wordt een groep van vier gibbons gehuisvest. Het is een gibbon-gezin dat bestaat uit vader moeder en jongen. De gibbons hebben beschikking over twee eilanden met daarop diverse speeltoestellen. De twee eilanden zijn door middel van een touwbrug met elkaar verbonden. Voor gibbons 'de ideale speeltuin'. Het zijn immers echte slingerapen. In de natuur leven ze hoog in de bomen waar ze zich slingerend van tak tot tak voortbewegen. De dieren zijn hiervoor uitermate goed gebouwd. Zij hebben erg lange armen en sleutelbeenderen ontbreken waardoor ze nog meer bewegingsvrijheid hebben. Bovendien zijn de gibbons bekend om hun zang. Het territorium wordt afgebakend met geluid. Vooral 's ochtends is het luide gezang goed te horen. Om hun nieuwe verblijf in te wijden zal een klein concert niet uitblijven. De inrichting van de beide gibbon-eilanden is verzorgd door de Stichting Vrienden van Safari Beekse Bergen. In hun vrije tijd hebben een aantal vrienden hard gebouwd aan de speeltoestellen voor deze apen.

De tweede fase van het nieuwe Azië-gebied, waarin Maleise beren, Rhesuapen, schroefhoorngeiten, klein-klauwotters, witwanggibbons en rode panda's te bewonderen zijn zal eind juni klaar zijn. De Siberische tijgers en gibbons zijn nu regelmatig te bewonderen in hun verblijf langs de Wandelsafari. Safari Beekse Bergen is in deze periode dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen fl. 26,- p.p. , kinderen 3 t/m 11 jaar en 60+: fl. 23,- p.p. en kinderen tot 3 jaar hebben gratis toegang.