Gemeente Rotterdam

Afdoening motie automatische parkeergarages

(22-5) Het College van B&W stelt voor om de `motie Daal' over onderzoek naar automatische parkeergarages, naar aanleiding van de bevindingen van vier studies naar de mogelijke bouw van al of niet ondergrondse (half)automatische parkeergarages, af te doen. Uit een voorstudie naar een halfautomatische parkeergarage met circa 180 plaatsen in het Jacob Noordzij project blijkt, dat volstaan kan worden met een verdiepte ondergrondse parkeerlaag (in plaats van de geplande 2). Voordelen zijn lagere stichtingskosten (fl. 2,7 mln minder), alsmede lagere exploitatiekosten (afhankelijk van kosten technisch onderhoud) en minder kosten voor schoonmaak en energie. Bij een vergelijkende studie naar een volautomatische parkeergarage onder de nog aan te leggen Rijnkade voor tenminste 900 auto's is een aantal varianten onderzocht. Daarbij kwam naar voren dat bij het gebruik van het zogenaamde FROG-systeem de investeringskosten fl. 47.000,- per parkeerplek bedragen (fl. 18.000,- minder dan bij een conventionele methode) en deze methode tevens leidt tot 30% lagere exploitatielasten. Binnenkort zal worden bekeken of dit systeem in de praktijk inderdaad kan voldoen aan de door de gemeente gestelde capaciteitseis van verwerking van circa 600 auto's per uur. Ook bij andere onderzoeken, zoals naar een parkeersilo in de Beijerkoppen en een parkeergarage bij 't Slag, zijn lagere investerings- en exploitatiekosten naar voren gekomen.
Geconcludeerd kan worden dat volautomatische garages:
* stedenbouwkundig flexibeler inpasbaar zijn, zowel in nieuwe als bestaande dichtbebouwde stadswijken,

* meer bijdragen aan een leefbaar en goed woonmilieu,
* lagere stichtingskosten betekenen, indien de conventionele garages onder moeilijke omstandigheden wegens stedenbouwkundige en bouwtechnische beperkingen zouden kunnen worden gerealiseerd.
* lagere exploitatiekosten kunnen inhouden. De commissie VVSR heeft 4 april in meerderheid ingestemd met de afdoening van de motie.