Gemeente Utrecht

Kinderraad kiest voor Kinderboot in de Binnenstad

Binnenkort vaart er een Kinderboot door de Binnenstad. Tijdens de Kinderraad 2001 is de boot als winnend voorstel uit de bus gekomen. De Binnenstad won 40.000 gulden om de Kinderboot ook echt te realiseren. Kinderen en tieners kunnen allerlei activiteiten op de boot doen. Natuurlijk is het maken van een rondvaart door de grachten en singels al een toffe activiteit op zich. De boot vervoert kinderen van alle leeftijden en allerlei spelmaterialen voor balsporten, maar ook springtouwen, skippyballen, skeelers en steppen voor de grotere kinderen. Voor de kleintjes zijn er verkleedspullen en een schminkdoos.

Op 16 mei 2001 was het een drukte van belang op het Stadhuis van Utrecht. Kinderen uit alle wijken hadden een voorstel gemaakt voor een speeltoestel bij hun in de wijk. Eerst werden alle voorstellen gepresenteerd. Daarna volgde een debat in de Raadszaal, waarbij vragen gesteld werden en kinderen hun voorstel moesten verdedigen. Na het debat waren er nog twee wijken over: de Binnenstad met de Kinderboot en de wijk Noordoost met een Kindercafé. Toen volgde de laatste stemming. Het werd een nek-aan-nekrace, waarbij de Binnenstad met de Kinderboot als winnaar uit de bus kwam. Het voorstel van de Binnenstad won met één punt verschil: 69 tegen 68 stemmen.

De Kinderboot

De Binnenstad is een druk en kindonvriendelijk gebied. Er wordt veel gebouwd en er is veel zwaar verkeer, zoals bussen en vrachtwagens. Hierdoor is het voor kinderen gevaarlijk om ergens naartoe te gaan om er te spelen. De kinderboot kan naar de kinderen toe, zodat een gevaarlijke trip door de Binnenstad niet meer nodig is. Verder is er weinig plek om te kunnen spelen in de binnenstad. Overal staan gebouwen en winkels. De boot neemt geen ruimte in en kan toch de gehele binnenstad en veel gebieden eromheen makkelijk bereiken.

De kinderraad van het centrum heeft het plan bedacht. De thuisbasis van de kinderraad ligt in buurthuis de Oudegracht en in speeltuin de Kleine Dom. Op deze plekken komen kinderen uit de hele binnenstad.

De boot is voor kinderen uit het centrum, vanaf ongeveer 4 jaar. Er zijn voor alle leeftijden verschillende spelmaterialen aan boord en de boot kan op alle belangrijke plekken komen. De grachten en de singels lopen door en langs de hele binnenstad. Ook kinderen in andere wijken kunnen van de boot profiteren, omdat de singels ook in verbinding staan met rivieren die door andere wijken stromen.

Het kopen van de boot en de spelmaterialen duurt ongeveer 2 maanden. Het vaststellen van een vaste afmeerplek, het aanstellen van de begeleiders en het vaststellen van de route zal nog een maand duren. Daarna kan de boot gaan varen. In september kan het plan dus gerealiseerd worden.

De kinderboot wordt neergelegd in een haven, net buiten het centrum van Utrecht. Daar wordt de boot bewaakt tegen diefstal of vernieling. Alle spelmaterialen worden opgeslagen in buurthuis De Oudegracht. De boot wordt gevaren door een kinderwerker uit het centrum, die een vaarbewijs heeft. Hij kan dus zowel met de boot als met de passagiers overweg. Ook zal er altijd een tweede begeleider meegaan die op de spullen kan letten en actief is in de begeleiding van kinderen. Beide personen hebben een EHBO diploma, dus kunnen eerste hulp verlenen.