Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-22: College stemt in met ontwikkelingsvisie voor Haagse bos

Burgemeester en Wethouders stellen voor de ontwikkelingsvisie De ontdekking van het Haagse Bos vast te stellen. De ontwikkelingsvisie is het resultaat van het open planproces dat het afgelopen jaar is gehouden onder de noemer Zet een boom op over het Haagse Bos.

De ontwikkelingsvisie beschrijft de ingrepen die de komende 20 jaar nodig zijn om een betere afstemming te krijgen tussen de natuur- en landschapswaarden en de belevings- en gebruikswaarden. Met de uitvoering is de komende 20 jaar een bedrag van 14 miljoen gulden gemoeid voor het groen in het gebied Haagse Bos, Koekamp en Malieveld. Het benodigde bedrag voor verkeerskundige aanpassingen is nog niet bekend; dit is afhankelijk van nog te kiezen oplossingen. Het merendeel van de benodigde financiële middelen is nog niet beschikbaar. Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag zetten zich gezamenlijk in om deze gelden beschikbaar te krijgen.

Een kleine greep uit de voorgestelde ingrepen:

*

verbeteren van de recreatieve en ecologische verbindingen, onder meer door aanpassingen aan de Laan van Nieuw Oost Indië en de Utrechtsebaan;

*

een statig, Haags karakter met grasbermen en laanbomen voor de belangrijke verkeersaders, zoals de Benoordenhoutseweg en de Bezuidenhoutseweg.

*

aanpassen van de padenstructuur waarbij wandel-, fiets- en ruiterpaden gescheiden worden aangelegd en het aantal paden afneemt;
*

de entrees tot het gebied uitnodigender vormgeven;
*

de aanleg van een activiteitenstrip met skatebaan rondom het Malieveld en een skatepark bij Paviljoen Malieveld;

*

de aanleg van speel- en lunchweiden, speelbossen en een zomerpaviljoen bij de Walter Boerweide;

*

instellen van een aanlijngebod voor honden en opruimplicht van hondenuitwerpselen van 15 mei tot 1 oktober in een beperkt gedeelte van het plangebied.

Projectteam

Voorstel is ook een projectteam in te stellen die tot taak heeft toekomstige voorstellen voor het Haagse Bos, de Koekamp en het Malieveld te toetsen aan de ontwikkelingsvisie. Het projectteam zou moeten bestaan uit vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag en moeten worden ondersteund door een gebruikersgroep die is samengesteld uit deelnemers aan het open planproces.

Open planproces

In de raadsnotitie Zet een boom op over het Haagse Bos hebben de Haagse gemeenteraad en Staatsbosbeheer gezamenlijk de randvoorwaarden en uitgangspunten voor deze discussie aangegeven. De deelnemers waren gezamenlijk verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen waarbij verschillende belangen (natuur en landschap, recreatie, gebruik en beleving) goed op elkaar moesten worden afgestemd. De oplossingen zijn verwoord in de ontwikkelingsvisie De ontdekking van het Haagse Bos.

Op vrijdag 24 maart 2000 is het open planproces officieel van start gegaan. Ruim 250 mensen, waaronder vertegenwoordigers van verenigingen, instellingen, belangengroepen en bewonersorganisaties, hebben zich sindsdien in de discussie gemengd en deelgenomen aan diverse bijeenkomsten.

Verdere procedure

De ontwikkelingsvisie De ontdekking van het Haagse Bos wordt op 31 mei gepresenteerd in een gecombineerde vergadering van de raadscommissies LMS, ROSV en VBBS. Hierna gaat het raadsvoorstel van 18 juni tot en met 30 juli de inspraak in. De planning is dat gemeenteraad en Staatsbosbeheer in november besluiten over de ontwikkelingsvisie.

22 mei 2001