Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-22: Wethouder Heijnen reikt certificaten uit pag.nr.=7077

Wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid reikt op woensdag 23 mei a.s. om 17.00 uur certificaten uit aan de zestien deelnemers van het project 'Handel in Praktijk'. De uitreiking geschiedt in het stadhuis van Den Haag aan het Spui 70 (in zaal A04.18).

De deelnemers zijn leerlingen van klas 2 van het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) van het Overbosch College in Den Haag. Zij hebben vier weken ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Met dit leerwerktraject wil het Overbosch College zijn leerlingen beter voorbereiden op de praktijk van alledag. Door een periode door te brengen in het bedrijfsleven hebben de leerlingen niet alleen een beter besef gekregen van hetgeen waarvoor zij worden opgeleid, maar in de meeste gevallen hebben zij ook een duidelijke binding gekregen met het bedrijf of de bedrijfstak.

Met de invoering van een nieuw onderwijssysteem in augustus 1999, het VMBO waarin MAVO en VBO samengingen, moest ook de praktijkcomponent meer uit de verf komen. Dit heeft het Overbosch College niet zo ervaren, waardoor het vervolgens koos voor een afwijkende aanpak. Deze mondde uit in het project 'Handel in Praktijk'. Om de stap naar de praktijk niet te groot te maken zocht het Overbosch College mogelijkheden om samen te werken met bedrijven in de omgeving van de school of de huiselijke omgeving van de leerlingen.

Voorafgaande aan de praktijk kreeg iedere leerling een persoonlijkheidstest. Hierbij werd bepaald wat voor type de leerling is en welke beroepen bij hem of haar pasten. Op basis hiervan werd nagegaan welke mogelijkheden de leerling heeft om in de praktijk goede kansen van slagen te hebben. De ervaringen worden uiteindelijk in de normale lessen op school ingebracht.

De persoonlijkheidtest is ontwikkeld door het Delftse bedrijf ROB (Regionale Onderneming voor Beroepskwalificering), dat ook de benodigde leerwerkplaatsen heeft georganiseerd. De ROB heeft behalve de ontwikkeling van educatieve software, een jarenlange ervaring met individuele coaching en scholings- en stagetrajecten. Het project is mede mogelijk gemaakt door de steun van gemeente Den Haag, MKB Nederland, het Contactcentrum Bedrijfsleven Onderwijs Haaglanden (dat is aangehaakt bij de Kamer van Koophandel) en het Mondriaan College.

Vanwege het succes wil directeur Peter Reenalda van het Overbosch College de gevolgde aanpak uitbreiden naar andere opleidingsrichtingen binnen de school.
22 mei 2001
last update: 23 mei 2001 ;pag.: 7077; auteur: 112