Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 079
Datum: 23-05-2001

EXTRA GELD VOOR WKK CENTRALES

Minister Jorritsma van Economische zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer extra stimuleringsmaatregelen voor Warmte Kracht Koppeling (WKK) aangekondigd.
WKK stroom die aan het net wordt geleverd krijgt nu via de Regulerende Energiebelasting (REB) een premie van 0,5 cent per kilowattuur. Het kabinet denkt aan een verhoging tot 1,25 cent met terugwerkende kracht tot
01-01-2001.


Achtergrond van de maatregel is dat veel WKK centrales de laatste tijd in de rode cijfers komen. Oorzaak van de problemen zijn de overcapaciteit aan elektrisch vermogen in Nederland en Europa, de liberalisering van de Europese energiemarkt en de toename van de import van goedkope stroom uit het buitenland. Energiezuinige WKK centrales stoken vooral duur aardgas en kunnen momenteel niet opboksen tegen de lage stroomprijzen. Deze centrales wekken tegelijkertijd stroom en warmte op en zijn daardoor efficienter dan gewone centrales. WKK is daarmee een middel in de strijd tegen het broeikaseffect.

Eind vorig jaar heeft minister Jorritsma al bekend gemaakt WKK te gaan ondersteunen. met een REB afdrachtskorting van 0,5 cent per kilowatt/uur. Dit bleek echter voor veel WKK centrales niet genoeg om de concurrentie aan te kunnen. De voorwaarden om voor de premie in aanmerking te komen worden versoepeld door onder meer een verlaging van de rendementseis en een verhoging van bovengrens voor de afdrachtskorting. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.