Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 23 mei 2001

BREDE SAMENWERKING BRENGT VOLGENDE GENERATIE INTERNET STAP DICHTERBIJ

Kennisinstituut ASTRON te Dwingeloo, KPN Research, Lucent Technologies en de TU Eindhoven bundelen de krachten in een strategische samenwerking op hightech niveau in het RETINA-project. In dit project wordt onderzocht hoe ultrasnelle glasvezelnetwerken met meer dan tien maal de huidige bandbreedte gemaakt kunnen worden. Het hoofddoel van RETINA is het ontwikkelen van kennis en expertise voor de volgende generatie optische netwerkcomponenten en architecturen. De technologie die binnen RETINA ontwikkeld wordt, is breed inzetbaar. Onder andere voor de publieke netwerk infrastructuur, internet service providers en surfnet/kennisnet. Daarmee brengt het project de volgende generatie internet een stap dichterbij.

De vier partners in het RETINA-project vullen elkaar uitstekend aan, waardoor de kans op succes optimaal is. Lucent Technologies brengt kennis en expertise in op het gebied van optische netwerken, en producten die nodig zijn om de netwerken te bouwen. KPN Research heeft een omvangrijke kennis van de aanleg en het ontwerpen van grote optische netwerken, vooral op het gebied van netwerk management, techno-economics en haalbaarheidsstudies. Het COBRA Research Institute (een universitair research instituut) van de TU Eindhoven beschikt over een omvangrijk researchpotentieel met kennis van breedband optische netwerken. ASTRON tenslotte, brengt een grote ervaring in op het gebied van de integratie van complexe systemen en de specifieke vereisten van wide area sensor netwerken.

RETINA is onderdeel van het B4-initiatief (BraBant BreedBand, "Before"); een samenwerking tussen Lucent Technologies, KPN Research en de TU Eindhoven. Voor een efficiënte beoordeling en verwerking van de onderzoeksactiviteiten wordt binnen de TU Eindhoven een speciaal laboratorium ingericht.

RETINAs optische communicatie technologie kan gebruikt worden voor de LOFAR-telescoop, die door ASTRON ontwikkeld wordt. LOFAR zal bestaan uit een honderdtal antennestations die tezamen evenveel gegevens produceren als miljoenen kabelmodems. Deze informatiestroom moet via een speciaal internet continue naar een centrale supercomputer worden getransporteerd. De LOFAR-telescoop, met een totale datarate van 26 Tbit/sec, dient hierbij als applicatie. Hiervoor zullen 160 Gbit/sec optische transmissiesystemen worden ontwikkeld. Het onderzoek richt zich zowel op optische tijdmultiplexing als hoge-dichtheid golflengte multiplexing oplossingen. Eveneens worden optische versterkers voor nog niet ontgonnen golflengtegebieden onderzocht.


---