Gemeente Amsterdam


|
NV Zeedijk breidt activiteiten in Wallengebied uit

NV Zeedijk breidt activiteiten in Wallengebied uit

Het geografische werkingsgebied en de taakstelling van de NV Zeedijk breiden zich op voorstel van het college van B&W uit, mede ook door het succes van de aanpak van de Zeedijk zelf. In de omgeving van de Zeedijk, met name het Wallengebied, zijn inmiddels ook panden aangekocht en herbestemd via het zogeheten Van Traa-team (opvolger Wallenproject) dat deze aankopen voorbereidt.

De NV Zeedijk neemt het beheer van de aangekochte panden op zich net zoals dat op de Zeedijk is gebeurd. Daar waar de panden waren bestemd voor sociale huurwoningen, blijft die bestemming er na de renovatie op zitten. In de overige gevallen wordt na renovatie overgegaan tot verkoop of verhuur in de rendabele sector. Bij toekomstige aankopen wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor woon/werkruimten.

De wethouder Bouwen, Wonen en Economie Binnenstad, Pauline Krikke, verwacht dat er de komende twee jaar nog ongeveer veertig panden zullen worden aangekocht: "De formule van de NV Zeedijk heeft ons een prachtige 'nieuwe' Zeedijk opgeleverd, dus daarom deze uitbreiding in de omgeving."

De financieringsbehoefte van de NV neemt door de taakuitbreiding toe. Het college stelt voor om het vermogen van de NV te verhogen met 11.000.000,00 ( 4.992.000) oftewel een emissie van 5221 nieuwe aandelen. De gemeente koopt daarvan 3759 gewone aandelen voor 7.920.000,00 ( 3.594.000), zodat de gemeente na emissie 69% van de aandelen bezit. Dit waarborgt een stevige positie voor de gemeente. Woningbouwvereniging Het Oosten trekt samen met de gemeente op in dit deel van de stad en zal 1462 aandelen kopen ter waarde van 3.080.000,00 ( 1.398.000) oftewel 10% van de aandelen na emissie. Hiermee formaliseert het gemeentebestuur de huidige samenwerking tussen de NV Zeedijk, het Van Traa-team en Het Oosten, terwijl de voordelen van de werkwijze van de NV Zeedijk behouden blijven. De juridische structuur en naamgeving van de NV Zeedijk hoeft ook niet veranderd te worden. De overige 21% van de aandelen is verdeeld over particuliere aandeelhouders.

De raadscommissie buigt zich op 31 mei over dit voorstel, de gemeenteraad op 21 juni.

Mechtild Rietveld

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 23-05-2001