Gemeente Amsterdam


|
Uitslag referendum stadsdeel Binnenstad

Uitslag referendum stadsdeel Binnenstad

Het college van B&W heeft ingestemd met de raadsvoordracht over de instelling van een stadsdeel Binnenstad. De uitslag van het referendum over dit onderwerp op 25 april jl. geeft geen aanleiding om van dit eerder genomen besluit af te wijken. De opschortende werking dat het referendum op het besluit had wordt daarom ingetrokken.

De officiële uitslag van het referendum is:

* Voor een stadsdeel binnenstad: 17.056

* Tegen een stadsdeel binnenstad: 110.512
* Ongeldig/blanco 651

Het aantal stemmen tegen een stadsdeel Binnenstad is volgens de Referendumverordening niet voldoende om het besluit tot instelling van een deelraad Binnenstad af te zien. Om een besluit te herroepen moet volgens de referendumverordening de helft van het aantal kiezers dat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is gaan stemmen tegen zijn. In 1998 was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen 264.967 stemmen. Dit betekent dat er 132.484 kiesgerechtigden hadden moeten tegenstemmen om een zogenaamde gekwalificeerde meerderheid tegen het raadsbesluit te hebben. Dit aantal stemmen is niet gehaald.

Er wordt nu voorgesteld is om bij de verkiezingen van 2002 een stadsdeel Binnenstad in te stellen. De uitslag onderstreept echter wel dat er bijzondere aandacht nodig is voor het draagvlak bij de introductie van het stadsdeel. Het college voert hierover gesprekken met het Politiek Platform Binnenstad en met de Vereniging Amsterdam City.

Behandeling in de gemeenteraad is op 23 mei.

Jet Nauta

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 23-05-2001