Gemeente Nieuwegein

Eén inspraakreactie op gemeentelijk bomenbeleidsplan

Het bomenbeleidsplan Ruimte voor Bomen van de gemeente Nieuwegein heeft van 19 maart tot en met 13 april ter inzage gelegen in het kader van inspraak. Dit heeft geresulteerd in één inspraakreactie. Deze reactie heeft niet geleid tot aanpassing van het plan. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het bomenbeleidsplan onlangs dan ook ongewijzigd vastgesteld. Het bomenbeleidsplan komt op 23 mei aan de orde in de commissie SWS, waarna de gemeenteraad op 21 juni 2001 definitief over het plan besluit.

Het College van B&W wil het huidige Nieuwegeinse bomenbestand, dat nogal te wensen over laat, veranderen in een gezond en fraai bomenbestand dat bijdraagt aan de leefbaarheid en het aangezicht van Nieuwegein. In dit verband zouden de komende tien jaar maximaal 12.000 bomen verwijderd moeten worden van de 42.000 bomen die de gemeente onderhoudt. Bijvoorbeeld omdat ze gevaar of overlast opleveren of om andere bomen de kans te geven tot volle wasdom te komen. Voor al deze bomen moeten te zijner tijd nog kapvergunningen worden aangevraagd. Deze procedure biedt belanghebbenden de mogelijkheid zienswijzen in te dienen en/of bezwaar te maken.
Ook wil de gemeente 2200 bomen bijplanten op locaties waar die bomen een goede bijdrage leveren aan het totaalbeeld van de omgeving. Bovendien worden voor ongeveer 1000 bomen de groeiomstandigheden verbeterd.
Een deel van de maatregelen wil de gemeente te zijner tijd nader uitwerken in overleg met bewoners.

Het probleem van te dicht op elkaar staande bomen is ontstaan in de groeifase van Nieuwegein. De gemeente heeft er toen bewust voor gekozen om relatief veel bomen vrij dicht bij elkaar te plaatsen, om de nieuwbouwwijken van Nieuwegein snel een groen aanzien te geven. Dit gebeurde in het besef dat het bomenbestand in de toekomst uitgedund zou moeten worden.



Invoerdatum 17-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein