DSM

23 mei 2001

FDA geeft goedkeuring aan GRAS-classificatie voor AA en DHA in babyvoeding

De Food and Drug Administration (FDA) in de VS heeft erkend dat de arachidonzuur- en docosahexaeenzuur-bevattende olie (AA/DHA-olie) die door het Amerikaanse bedrijf Martek Biosciences Corporation op de Amerikaanse markt wordt gebracht als bestanddeel van babyvoeding, algemeen als veilig wordt beschouwd (generally recognized as safe (GRAS)) indien deze olie in een bepaalde dosering wordt toegepast in babyvoeding. De exclusieve leverancier van AA aan Martek is DSM Food Specialties.

AA and DHA zijn meervoudig onverzadigde vetzuren met lange ketens die belangrijke bouwstenen vormen voor het menselijk lichaam, vooral de hersenen en het netvlies. Beide vetzuren zijn zeer belangrijk voor zowel onvoldragen als voldragen baby's, aangezien ze een gunstige invloed hebben op de groei, de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel, de ontwikkeling van het netvlies, de mentale en cognitieve ontwikkeling, het vaatstelsel en het immuunsysteem. AA en DHA komen van nature voor in borstvoeding. In steeds meer Europese landen, waaronder Nederland, Groot-Brittanië, Ierland en Spanje, is sinds 1995 babyvoeding voor voldragen en onvoldragen zuigelingen verkrijgbaar die is verrijkt met AA en DHA.

"Deze gunstige beoordeling door de FDA biedt fabrikanten van babyvoeding een geweldige kans om producten op de Amerikaanse markt te brengen die de kwaliteit van borstvoeding nog dichter benaderen," verklaarde Johan Kamphuis, Business Unit Director DSM Food Specialties, Nutritional Ingredients, naar aanleiding van het bericht.

Aanbevolen

Officiële internationale organisaties erkennen het belang van de aanwezigheid van langeketen meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder AA en DHA, in de voeding van voldragen en onvoldragen baby's. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert de toevoeging van AA en DHA aan babyvoeding in hoeveelheden vergelijkbaar met de hoeveelheden die in borstvoeding voorkomen. Dit sluit aan bij recente wetenschappelijke studies waarin de verrijking van babyvoeding voor zowel voldragen als onvoldragen baby's met AA en DHA wordt aanbevolen. DSM produceert AA in een geavanceerd gistingsproces met behulp van de schimmel Mortierella alpina.