GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 mei 2001 11:53

GroenLinks en D66 willen snel open-ruimteheffing

(23 mei 2001)

Door dit prijs-instrument in te zetten, kan een rem worden gezet op de vraag naar nieuwe bouwgrond. Francisca Ravestein en Ineke van Gent zullen daarom maandag een dringend beroep doen op het kabinet: Nú beginnen met een experiment, en vervolgens in hoog tempo gaan werken aan het wetsvoorstel.

Het open landschap in Nederland moet beter beschermd worden. Terwijl de groene ruimte in Nederland in hoog tempo verarmt en verrommelt, blijft het kabinet aarzelen en treuzelen. De fracties van D66 en GroenLinks pleiten voor een snelle invoering van de open-ruimteheffing.

De open-ruimteheffing
Door de hoge economische groei in Nederland, is er veel vraag naar bouwgrond voor woningen en bedrijven. Aan de randen van steden, maar ook langs de snelwegen, is dit goed te zien: de uitbreidingswoede is enorm. Vaak gaat dit ten koste van het open landschap, terwijl er binnen het bestaand bebouwd gebied nog veel ruimte is te vinden voor nieuwbouw. Dit laatste, een slimmer en intensiever gebruik van het bestaand stedelijk gebied, is echter ingewikkelder en duurder dan het inpikken van een weilandje. Aan deze scheve verhouding moet iets worden gedaan, vinden D66 en GroenLinks: Om waardevolle, open gebieden te behouden moet uitbreiding in die gebieden duurder worden. Introductie van een open-ruimteheffing is de oplossing voor deze scheve verhouding: Een dergelijke heffing kan worden beschouwd als een afkoopsom die aan de samenleving moet worden betaald voor het verlies aan open ruimte. En, door nieuwbouw in het landelijk gebied (de zgn. Balansgebieden) stevig te belasten, worden bedrijven geprikkeld om op zoek te gaan naar alternatieven. Indien zij kiezen voor een herstructureringslocatie, hoeven zij de open-ruimteheffing namelijk niet te betalen. Sterker nog, de fracties van D66 en GroenLinks willen intensiever ruimtegebruik gericht subsidiëren.

Maandag 28 mei 2001 nota-overleg
Het kabinet aarzelt nog over de open-ruimteheffing. In de Nota Grondbeleid worden meer vragen gesteld dan oplossingen gegeven; een gemiste kans. De provincie Noord-Brabant heeft al aangegeven te willen experimenteren met deze heffingssystematiek. D66 en GroenLinks vinden dat dit verzoek van Noord-Brabant dient te worden ingewilligd, en dat het kabinet hen hierbij actief moet ondersteunen. Daarnaast zullen de fracties het kabinet tot spoed manen om een wetsvoorstel 'open-ruimteheffing' zo spoedig mogelijk aan de Kamer voor te leggen.

Ineke van Gent (GroenLinks)
Francisca Ravestein (D66)