Gemeente Alkmaar



* Informatiedag voor kunstenaars: "Met kunst je broek ophouden!"
* Gemeente blijft jonge ondernemers ondersteunen
* Belangrijke grondaankoop voor Boekelermeer Zuid 2
* Fietstunnel Vroonermeer-Zuid wordt aangepast
* Tussenrapportage TNO over vervormingen in balken van het Stadskantoor
23 mei 2001

Informatiedag voor kunstenaars: "Met kunst je broek ophouden!"

Op dinsdag 29 mei 2001 organiseert de gemeente Alkmaar in Theater De Vest een informatiedag voor kunstenaars over het ontwikkelen van een rendabele beroepspraktijk. Het is een dag voor alle professionele kunstenaars uit Alkmaar, Akersloot, Bergen, Graft-de-Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Limmen, Schermer en Castricum. Zowel kunstenaars die momenteel gebruik maken van de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars (WIK) als kunstenaars die géén gebruik maken van de WIK zijn welkom.

Met de informatie die deze dag naar boven komt zal de gemeente beleid ontwikkelen voor wat betreft cultureel ondernemerschap in relatie tot de WIK. Dit beleid zal randvoorwaarden scheppen waarmee kunstenaars in de toekomst beter tot een renderende beroepspraktijk kunnen komen.

Programma

9.00 - 9.30

Binnenkomst kunstenaars

9.30 - 9.45

Opening dagvoorzitter

9.45 - 10.00

Welkomstwoord Cor van Vliet, Wethouder Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid

10.00 - 10.30


1e spreker: Pier Pennings, directeur Art & Policy uit Apeldoorn (onderwerp: WIK en hiermee samenhangend beleid)

10.30 - 10.50


2e spreker: Chris Duinmeijer, beeldend kunstenaar en journalist (onderwerp: gemengde beroepspraktijk)

10.50 - 11.15

Pauze

11.15 - 11.35


3e spreker: Jo Hoube, directeur Voorzieningsfonds voor Kunstenaar (VvK)
(onderwerp: landelijk beleid dat met WIK samenhangt)

11.35 - 12.00


4e spreker: Kees Bolten, beeldend kunstenaar in Alkmaar (onderwerp: cultureel ondernemerschap)

12.00 - 12.45

Discussie

12.45 - 13.45

Lunch

13.45 - 14.45

Werkgroepen

14.45 - 15.00

Pauze

15.00 - 15.45

Werkgroepen

15.45 - 16.00

Plenaire afsluiting

16.00 - 17.00

Borrel

Informatie en aanmelden
Kunstenaars die de dag willen bijwonen kunnen zich aanmelden. Voor meer informatie en voor aanmelden kan men contact opnemen met de heer Bangert, beleidsmedewerker cultuur of de heer Koppen, senior consulent zelfstandigen/kunstenaars van de gemeente Alkmaar. De toegang is gratis.

De heer Bangert

Telefoon (072) 5191514

Fax (072) 5101500

E-mail rbangert@alkmaar.nl

De heer Koppen

Telefoon (072) 5488284

Fax (072) 5488894

E-mail jvkoppen@alkmaar.nl

naar boven

23 mei 2001

Gemeente blijft jonge ondernemers ondersteunen in Stichting Acceleratie

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de deelname aan de Stichting Acceleratie Noordwest-Holland te verlengen. De evaluatie van de eerste fase van het project, dat jonge ondernemers ondersteunt, geeft voldoende aanleiding tot voortzetting van de deelname.

Veel jonge, succesvolle ondernemers hebben behoefte aan een goede begeleiding als ze willen doorgroeien. Maar vaak kunnen die ondernemers dergelijke ondersteuning niet betalen. Om de ondernemers toch ondersteuning te kunnen bieden werd in 1998 op initiatief van de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel de Stichting Acceleratie Noordwest-Holland opgericht. De Stichting biedt ondernemers managementondersteuning tegen een gereduceerd tarief. Deze ondersteuning wordt geboden door deelnemers aan het project of door een gespecialiseerd adviesbureau. De afgelopen drie jaar (de eerste fase van het project) zijn 25 bedrijven in de regio Noordwest-Holland ondersteund door de Stichting.

De Stichting Acceleratie Noordwest-Holland wil het project nog de komende drie jaar voortzetten en gedurende die tijd nog 35 ondernemingen helpen. Levensvatbare bedrijven die tot de sectoren industrie, zakelijke dienstverlening, informatie- en communicatietechnologie, groothandel of distributie behoren, komen in aanmerking voor begeleiding. Verder moet het bedrijf veel arbeidsplaatsen realiseren en de economie versterken.

Deskundige advisering
De gemeente Alkmaar maakte deel uit van de eerste fase van het project. Andere deelnemers waren onder andere banken, advocaten- en accountantskantoren en een aantal andere gemeenten. De eerste fase van het project is nu geëvalueerd. De evaluatie biedt voldoende reden voor de gemeente om ook deel te nemen aan het vervolgproject. Wethouder Economische Zaken Chris de Droog: "De activiteiten van de Stichting versterken het economisch netwerk in de regio. Uit de evaluatie blijkt dat veel van de deelnemers enthousiast zijn over de deskundige advisering." Het project sluit bovendien goed aan op de doelen die de gemeente zichzelf heeft gesteld ten aanzien van starters. Zo staat in de stadsvisie `verbetering begeleiding innovatieve starters' als inspanningsverplichting opgenomen. De gemeente blijft aan het vervolgproject deelnemen als hoofdparticipant.

naar boven

23 mei 2001

Belangrijke grondaankoop voor Boekelermeer Zuid 2

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot de aankoop van een stuk grond van ruim 23 hectare in de Boekelermeer. Deze grond gaat onderdeel uitmaken van het nieuwe bedrijventerrein Boekelermeer Zuid 2. De aan te kopen grond bestaat nu uit diverse percelen bollengrond met opstallen.

De grondaankoop brengt de gemeente weer een stap dichter bij de realisering van het duurzame bedrijventerrein. Wethouder Grondzaken Cor van Vliet is dan ook zeer ingenomen met de aankoop: "Door de aankoop van deze grond hebben we als gemeente de mogelijkheid om de Boekelermeer Zuid 2 te ontwikkelen tot een kwalitatief hoogstaand bedrijventerrein, waarvoor nu al veel belangstelling bestaat."

naar boven

23 mei 2001

Fietstunnel Vroonermeer-Zuid wordt aangepast

Door de veranderingen in de waterstand en de aanbouw van de nieuwe woonwijk Vroonermeer-Zuid moet de fiets-voetgangerstunnel, die onder de N245 doorloopt en De Horn-Zuid en Vroonermeer-Zuid met elkaar verbindt, worden aangepast. De werkzaamheden hiervoor starten op 28 mei 2001 en zullen een half jaar duren.

Tijdens de werkzaamheden blijft het tunneltje via een noodweg door middel van een tijdelijke hellingbaan toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Voetgangers en fietsers naar Sint Pancras worden via de (nieuwe) Multatulilaan en de Kruissloot geleid.

naar boven

17 mei 2001

Mondelinge tussenrapportage TNO over vervormingen in de lijven van de balken van het stadskantoor

Enkele weken geleden heeft de gemeente Alkmaar een second opinion aangevraagd bij TNO. Dit onderzoek gaat over de vervormingen in de lijven van de balken van het stadskantoor. Afgelopen vrijdag heeft TNO een mondelinge tussenrapportage gegeven van de eerste fase van dit onderzoek. Uit deze mondelinge tussenrapportage blijkt dat er geen ongerustheid hoeft te zijn over de vervormingen in de lijven van de balken van het stadskantoor. Er worden geen redenen voorzien dat het pand niet geschikt is voor `bewoning' en gebruik.

Overeenkomstig de afspraken met TNO is nu de tweede fase van het onderzoek gestart. Deze houdt in een gedetailleerde inspectie van de spanten van het stadskantoor. Verder worden de ontwerpberekeningen van de staalconstructie meer in detail geanalyseerd. Eind mei worden de resultaten van dit verdere onderzoek weer mondeling gerapporteerd door TNO aan de gemeente Alkmaar. Een verder onderzoek betekent niet dat er iets `fout' zit bij de balken, maar het betekent een verdere (gedetailleerde) uitwerking van de eerste fase van het onderzoek om zo gedetailleerd mogelijk aan te geven wat er precies aan de hand is. Hier is gewoon meer tijd voor nodig. TNO heeft expliciet gemeld dat er geen redenen zijn om het stadskantoor niet geschikt te verklaren voor `bewoning' en gebruik, zowel door medewerkers van de gemeente als bezoekers.

naar boven

Tesselsebrug en de Noorderkade gebruik maken.
23/05/01