Provincie Zuid-Holland

23-05-2001

GS Zuid-Holland:
Volop nieuwe plannen halverwege collegeperiode

De provincie Zuid-Holland is halverwege de statenperiode 1999-2003 goed op koers met de uitvoering van het collegeprogramma voor deze periode, ondanks tegenslag in de beginfase met name door de Ceteco-affaire. Tegenwoordig spreekt het rijk de provincie sterker aan als koersbepalende bestuurslaag voor themas als veiligheid, mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling, water, economie, zorg, jeugdbeleid, groen en glastuinbouw. En bij de gemeenten is de behoefte om samen te werken met de provincie toegenomen, omdat vraagstukken vaker om bovenlokale oplossingen vragen. Dit blijkt uit de Halfwegevaluatie van Gedeputeerde Staten.

GS hebben in de Voorjaarsnota nu voorstellen gedaan voor intensivering van het beleid en nieuwe activiteiten voor de komende periode. Provinciale Staten zullen daar eind juni over beslissen. Er is extra financiële ruimte voor deze activiteiten omdat de inkomsten van de provincie Zuid-Holland zich gunstig hebben ontwikkeld: vooral door de gestegen inkomsten uit het Provinciefonds en hogere inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting.

Intensivering
GS willen de in het collegeprogramma ingezette koers voortzetten, en het op een aantal punten intensiveren. De gebiedsgerichte aanpak wordt geïntensiveerd. Er zijn nu programmas voor de gebieden Haaglanden, de Rotterdamse regio, de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek, Zuid-Holland Zuid, het Rijn en Gouwegebied en de Waarden. Het provinciaal sociaal beleid waarvoor de afgelopen twee jaar een basis is gelegd, krijgt een extra impuls door versterking van het bestuursteam Sociaal Beleid.
Het collegespeerpunt duurzaamheid en verhoging van de kwaliteit van de leefomgeving zal de komende jaren moeten resulteren in meer en beter groen, intensiever waterbeheer, economische ontwikkeling (o.a. glastuinbouw) en selectieve groei van mobiliteit. GS willen de samenhang tussen de vele projecten en initiatieven van de provincie die nu lopen, verbeteren. Voorts willen ze hun beleid met een meer actieve en herkenbare bestuursstijl presenteren en met public affairs meer invloed uitoefenen op het rijksbeleid. Met een visie-, missie- en strategietraject gaan GS bovendien de bestuurlijke opgaven voor de middellange termijn scherper in beeld brengen. Dit traject kan ook bouwstenen opleveren voor de profilering van de provincie.

Financiën
Van de beschikbaar gekomen 240 miljoen gulden aan EZH-middelen zal 70 miljoen worden besteed aan natuurontwikkeling, 70 miljoen aan het Bereikbaarheidsoffensief Randstad(BOR), 50 miljoen aan de sociale infrastructuur en de kwaliteit van de leefomgeving, en nogmaals 50 miljoen aan de duurzame economische versterking van Zuid-Holland.

In de Voorjaarsnota hebben GS berekend dat de financiële ruimte voor het jaar 2001 is toegenomen van 2,5 miljoen tot ruim 32 miljoen. Zij hebben nu voor bijna 30 miljoen aan bestedingsvoorstellen gedaan, deels om activiteiten uit het collegeprogramma 1999-2003 te intensiveren, deels voor nieuwe onderwerpen.

De jaarrekening over 2000 die nu is opgemaakt laat een positief saldo zien van 28,8 miljoen. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een hogere uitkering uit het Provinciefonds over dat jaar en door voordelen op de financiële lasten en baten 2000. GS stellen voor dit bedrag vooralsnog aan de algemene reserve toe te voegen. Het meerjarenbeeld laat voor 2002 een tekort zien van bijna 9 miljoen en voor de jaren daarna een positief beeld van circa 7 miljoen, 9 miljoen en 6,5 miljoen voor de jaren 2003 tot en met 2005. GS willen komend najaar bij de begroting voor 2002 nader bezien of voor 2002 een bedrag uit het rekeningoverschot van 2000 nodig is.

GS hebben onlangs ook een Nieuw-voor-Oud operatie ingezet. Het eerste onderzoek heeft tot nu toe geen extra financiële ruimte opgeleverd. De provincie Zuid-Holland blijkt geen of hoegenaamd geen gemeenschapsmiddelen uit te geven die niet nodig zijn op basis van wetten of politieke besluitvorming. De Nieuw-voor Oud operatie wordt nog verder uitgewerkt.

Nieuwe plannen
Hierna een greep uit de voorstellen van Gedeputeerde Staten voor intensivering van het in het collegeprogramma ingezette beleid en een aantal voorstellen voor nieuwe activiteiten:

* Versterking van het gebiedsgericht werken.
* Versterking van de maatregelen rond vergunningverlening milieu, integrale veiligheid en handhaving van milieumaatregelen.
* Extra impuls voor het sociaal beleid, onder meer voor jeugdparticipatie in het jeugdbeleid, projecten sociaal mentoraat, stimulering van vrijwilligerswerk, mentorprojecten, het project Brede School, en aanpak voortijdig schoolverlaten.
* Een "Wateroffensief in de nieuwe eeuw" om als provincie een regierol te kunnen vervullen in strategische watervisies voor deelgebieden in Zuid-Holland en voor de riviergebieden; anticiperend op klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling.

* Later dit jaar, bij de voorbereiding van de begroting voor het jaar 2002, zullen de hoogte van de bedragen alsmede de fasering van activiteiten voor het mobiliteitsbeleid worden uitgewerkt. Dit betreft o.m. de achterstanden in wegenonderhoud, infrastructuur en de bekostiging van het openbaar vervoer. GS stellen voor de financiële dekking dán te bezien in relatie tot de financiële ruimte en een eventuele verhoging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

* Het ouderenbeleid en de zorg krijgen een extra impuls.
* Er komt geld om de vorming van vier regionale ambulancevoorzieningen in Zuid-Holland te versnellen.
* Het uitbouwen van collectief vraagafhankelijk vervoer in de landelijke gebieden.

* Het opstellen van natuurgebiedsplannen en doeltypekaarten.
* Op internet zetten van openbare stukken van de provincie
* Ontwikkeling van public affairs beleid om de relaties met rijk, medeoverheden en maatschappelijke organisaties te verbeteren.
* Het Erfgoedhuis krijgt verdere ondersteuning om het erfgoedbeleid uit te bouwen.

* De provinciale Waterdagen zullen de komende jaren worden voortgezet.

* Per streekplangebied zal worden nagegaan welke verouderde bestemmingsplannen met voorrang moeten worden herzien, gezien de provinciale ruimtelijke ambities.

* De streekplannen Zuid-Holland Oost en West worden volgens een interactief proces herzien.