Vlaamse Volksunie

Verdoezelt Michel fraude met visa? (23/05/01)

Nelly Maes en Bart Staes (VU&ID) herhaalden vandaag, als leden van het Europees Parlement, hun vragen van 23 januari en 9 februari(!) aan de ministers Louis Michel en Antoine Duquesne van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse zaken over het onoordeelkundig verstrekken van Belgische visa. Tot op vandaag is er van geen van beide ministers een antwoord gekomen. Het lijkt wel alsof beide ministers enkel wensen op te treden als ze hierbij de verantwoordelijkheid voor bepaalde wantoestanden (Bulgarije, Marokko, Rusland) bij derden kunnen leggen.

Marokko Op 9 februari 2001 stelde europarlementslid Nelly Maes een vraag aan Minister Michel en Minister Duquesne in verband met het onoordeelkundig verstrekken van Belgische visa. Het afgelopen jaar verstrekte België ongeveer 9.500 visa aan Marokkaanse aanvragers, ongeveer 88% van deze visa (zowel kort- als langetermijn) werden door Dienst Vreemdelingenzaken in België verstrekt ondanks een negatief advies van de consulaire diensten in Marokko. Dit negatief advies, omwille van het niet beantwoorden aan de criteria, wordt dus systematisch genegeerd.

Op 8 maart berichtten sommige kranten over deze zaak. In een reactie van de kabinetten Michel en Duquesne beloofde men een onderzoek in Cassablanca, een onderzoek in Brussel en de Dienst Vreemdelingenzaken werd al bij voorbaat uitgesloten wegens "er zijn daar geen problemen gesignaleerd". Op dinsdag 14 maart besprak de Commissie Binnenlandse zaken deze aangelegenheid met de directeur-generaal van DVZ. Ook daar bleef deze lezing "hier in Brussel zijn geen problemen" behouden.

Nu vraagt Minister Louis Michel de subcommissie Mensenhandel in de Senaat of hij eerst uitleg mag komen geven over de visa-problematiek, voordat ze beslist om de subcommissie om te vormen tot een echte onderzoekscommissie. Op maandag 28 mei a.s. zal hij de subcommissie toespreken. Voor Nelly Maes gaat het er in de eerste plaats om dat ze er zicht op krijgt hoe de Belgische administratie zich wapent tegen pogingen van de georganiseerde misdaad om aan visa te geraken. Met aandrang vraagt ze daarom zo spoedig als mogelijk antwoorden op onze eerder gestelde vragen en op twee nieuwe vragen.


1. Is de minister op de hoogte van het onoordeelkundig verstrekken van visa via de consulaire diensten in Marokko via de Dienst vreemdelingenzaken? Zo ja, wat heeft de minister gedaan om hieraan een einde te stellen? Zo neen, zal de minister zich alsnog informeren over het onoordeelkundig toekennen van visa, gezien het belang ervan voor de derde pijler van de Europese Unie (Justitie en binnenlandse zaken) en het beleid van de Schengen-landen? (9/02/2001)


2. Wat waren de bevindingen van de missie naar Cassablanca van controleurs van het departement Buitenlandse Zaken in december 2000?


3. Wat waren de bevindingen van de missie naar Cassablanca van de dienst DVZ in april 2001?

Bulgarije. Volledigheidshalve dient vermeld dat de afgelopen jaren ook sprake was van een handel in diplomatieke kaarten op het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken en van een grootschalige visazwendel op de ambassade te Sofia. Collega-europarlementslid Bart Staes (VU&ID) stelde hierover vragen aan minister Michel van Buitenlandse Zaken op 23 januari jl. Eind '97 gaf een ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toe een 300-tal speciale kaarten te hebben verkocht aan Russen. Dezelfde ambtenaar was ook verantwoordelijk voor de uitreiking van duizenden S-kaarten aan huishoudelijk ambassadepersoneel, voornamelijk Filippijnse meisjes die vaak werden uitgebuit en ook in de prostitutie belandden.

In '96 diende de eerste secretaris van de Belgische ambassade te Sofia een klacht met burgelijke-partijstelling in wegens illegale activiteiten tegen de ambassadeur en z'n medewerkers. Ze had vastgesteld dat visa en paspoorten vlot werden afgeleverd tegen betaling. De ambassade zou zelfs een carrousel hebben opgezet met valse uitnodigingen van Belgische bedrijven. In april 2000 trokken twee magistraten naar Sofia en stelden vast dat op de Belgische ambassade inderdaad jarenlang "illegale" visa waren uitgereikt. Ook op de vragen van Bart Staes kwam tot dusver geen antwoord.

Auteur:
Nelly Maes en Bart Staes
Leden van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Günther Dauwen
Telefoon: 02/284.71.87
Fax: 02/284.91.87
E-post: gdauwen@europarl.eu.int
Url: http://nellymaes.volksunie.be