Gemeente Rotterdam

Erasmusspeld voor Peter en Thea van der Noord

Wethouder Sandra Korthuis (o.m. Maatschappelijke Dienstverlening) heeft 23 mei twee Erasmusspelden uitgereikt aan de initiatiefnemer van de Roparun en voorzitter van de Stichting Roparun Peter van der Noord en zijn vrouw Thea van der Noord.

De wethouder reikte de Erasmusspelden uit tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Coolsingel, kort voor het startschot van de tiende Roparun. Peter en Thea van der Noord kregen de gemeentelijke onderscheiding voor hun inzet bij de organisatie van de jaarlijkse estafetteloop van de Euromast naar de Eiffeltoren. Peter van der Noord nam elf jaar geleden het initiatief voor de Roparun, als gevolg van een uit de hand gelopen weddenschap. Sindsdien spelen zowel hij als zijn vrouw Thea van der Noord elk jaar een cruciale rol in de organisatie van het sportieve evenement.

De deelnemers aan de Roparun zamelen geld in voor een goed doel; de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. In de afgelopen jaren zijn er van de opbrengst van de Roparun o.a. hospices en een vleugel aan de Daniël den Hoedkliniek gebouwd, zodat ouders bij hun zieke kinderen kunnen zijn. De totaalopbrengst over tien jaar is fl. 14,5 miljoen.

De Erasmusspeld is een onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. De speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus, die op 27 oktober 1469 in Rotterdam werd geboren.