Gemeente Leiden

Nieuw huurcontract gemeente - Leidse Bond van Amateurtuinders

Op woensdag 23 mei tussen 18.00 en 18.30 uur zal het nieuwe huurcontract tussen de Gemeente Leiden en de Leidse Bond van Amateurtuinders getekend worden. Namens de gemeente zal Alexander Pechtold het contract ondertekenen, namens de Leidse Bond van Amateurtuinders zal Hennie de Groot, voorzitter van de Bond dit op zich nemen.
Plaats van handeling: mangerie De Jonge Koekop, Lange Mare 60. Om het geheel een feestelijk tintje te geven zal tussen 17.00 en 18.00 een borrel geschonken en gedronken worden in dezelfde locatie

Ruim 5 jaar geleden, in december 1995, is de laatste volkstuinnota verschenen. In deze nota werd, naast enkele beleidsaanbevelingen, een nieuw huurcontract vastgesteld. Aangezien in de tussentijd vele veranderingen met betrekking tot de volkstuinen zijn opgetreden is besloten het huurcontract aan te passen. Met name de (toekomstige) verplaatsingen van de volkstuinen in de Oostvlietpolder maakten wijzigingen in het huurcontract noodzakelijk. Ook de ontwikkelingen rond de volkstuinvereniging Veldheim zijn in nieuwe het contract opgenomen. Daarnaast is het al eerder gesloten convenant (april 1998), betreffende de verplaatsingen van volkstuinen in verschillende artikelen van de huurovereenkomst, vermeld.

De verandering in het huurcontract vormde tevens een goede aanleiding om het huurcontract aan te passen aan wensen met betrekking tot de interne milieuzorg.
In het vorige huurcontract stond al vermeld dat "huurder is gehouden om een terughoudend gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de gebruikers van de volkstuinen te stimuleren" . Daarnaast wordt nu ook het milieuvriendelijk natuurlijk tuinieren gestimuleerd door de LBA en wordt ernaar gestreefd het gebruik van tropisch hardhout tegen te gaan. Hiermee loopt het huurcontract synchroon met de eisen die de gemeente zichzelf oplegt op het gebied van de interne milieuzorg. Omdat het jachtrecht in de gemeente is afgeschaft maakt ook het jachtrecht geen onderdeel meer uit van het nieuwe huurcontract.