Provincie Groningen

Groningen, 23 mei 2001 Persbericht nr. 105

Cie. Bodemdaling: in 2000 32 miljoen voor maatregelen

De Commissie Bodemdaling heeft in 2000 een bedrag van ruim f 32 miljoen toegekend voor de voorbereiding en uitvoering van preventieve maatregelen als gevolg van bodemdaling door aardgaswinning in de provincie Groningen. Daarmee is er sinds 1984 bijna f 330 miljoen uitgegeven aan maatregelen. Per 31 december 2000 heeft de Commissie bijna f 19 miljoen toegezegd voor nog uit te keren vergoedingen. Dit staat in het onlangs verschenen jaarverslag over 2000 van de Commissie Bodemdaling door aardgaswinning.

De Commissie heeft in het verslagjaar 170 verzoeken om schadevergoeding ontvangen. Het toegekende bedrag van f 32,1 miljoen is voornamelijk besteed aan de bouw van het zeegemaal Rozema bij Termunterzijl, de verbreding van het Termunterzijldiep, de aanleg van het Verbindingskanaal van de Oosterhornhaven naar het Termunterzijldiep en aan herstel van oeverconstructies langs het Winschoterdiep. Verder zijn bedragen besteed aan onderzoek en voorbereiding van bodemdalingsprojecten in opdracht van onder andere de Provincie Groningen, de gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.

De Commissie Bodemdaling, die maatregelen beoordeelt om schade als gevolg van bodemdaling door aardgaswinning te voorkomen, bestaat uit leden die zijn benoemd door de Provincie Groningen en door de exploitant van de aardgaswinning, de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM). De Provincie en de NAM hebben in 1983 een overeenkomst gesloten waarin onder meer de vergoeding van kosten wordt geregeld. Van het in de overeenkomst vastgestelde bedrag van f 650 miljoen op prijspeil 1980, is thans nog ca. f 664 miljoen op huidig prijspeil beschikbaar.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.