Provincie Groningen

Groningen, 23 mei 2001 Persbericht nr. 102

GS stellen projectplan digitale risicokaart vast

GS hebben het projectplan Calamiteiten 2 vastgesteld. Het project Calamiteiten heeft als doel het vergroten van de externe veiligheid in de Provincie Groningen.
Het projectplan is opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen uit het eindrapport Calamiteiten 1. In dat rapport was een van de belangrijkste aanbevelingen dat de risicokaart verder uitgewerkt zou worden tot een digitaal produkt die door meerdere instanties te gebruiken is. Medio 2002 zijn de eerste resultaten van het project te verwachten. Aanleiding voor het maken van de risico-inventarisatie is de ramp in Enschede geweest. Voor de uitwerking van dit project is een bedrag van f 750.000,- beschikbaar.

Onderdelen

In het plan worden de volgende doelen beschreven: de huidige risicokaart wordt gedigitaliseerd en er wordt voor gezorgd dat de kaart constant actueel is en geschikt is voor meerdere gebruikers. Tweede onderdeel is het maken van een overzicht van objecten waarvoor een rampbestrijdingsplan in de Provincie gewenst kan zijn en het eventueel ondersteunen van gemeenten bij het maken van een dergelijk plan. Tot slot wil de Provincie ook haar eigen vergunningsverlening aan provinciale BRZO bedrijven onder de loep nemen en haar beleid op het gebied van externe veiligheid vernieuwen.

De Provincie Groningen voert dit project samen uit met vertegenwoordigers van de brandweer, Inspectie Milieu- hygiëne, Regiopolitie, GHOR, Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's, Openbaar Ministerie en gemeenten.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.