Gemeente Alkmaar


23 mei 2001

Gemeente Alkmaar begeleidt WIW-ers naar betaald werk
Gemeente Alkmaar gaat haar structurele inzet uitbreiden met projecten gericht op met name de ex-baanpoolers van de Wiw (wet inschakeling werkzoekenden). In samenspraak met de Wiw-ers heeft de gemeente een begeleidingstraject opgezet voor uitstroom naar een betaalde baan. "Naast de dagelijkse activiteiten die wij ondernemen om mensen naar een betaalde baan te begeleiden, zullen wij de komende tijd extra aandacht besteden aan het opzetten van begeleidingstrajecten voor Wiw-ers", aldus wethouder van Vliet, sociale zaken en arbeidsmarktbeleid.

De gemeente heeft twee regelingen voor gesubsidieerde arbeid die voor werkzoekende een opstap kunnen betekenen naar een betaalde baan: De Wiw dienstbetrekkingen en de ID-banen (Instroom-Doorstroom, voorheen de Melkertbanen). De Wiw-ers zijn weer in te delen in twee groepen: de ex-baanpoolers en de overige werkzoekenden in een Wiw dienstbetrekking. Gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt worden gemeenten door de rijksoverheid meer aangesproken op hun inzet Wiw-ers uit te laten stromen naar betaald werk.

Naast dat de gemeente Alkmaar extra activiteiten in de vorm van begeleidingstrajecten opzet, sluit de gemeente zich ook aan bij het landelijke actieplan. Dit actieplan is opgezet door de belangenorganisaties (LIW) van de Wiw-uitvoeringsorganisaties, de VNG, Stimulanz en het ministerie. De inhoud van dit plan is met name toegesneden op gemeenten die ondersteuning behoeven bij het in kaart brengen van de uitstroommogelijkheden van de betreffende ex-baanpoolers. Zoals aangegeven is Alkmaar al verder. Niettemin heeft Alkmaar de intentie deel te nemen aan het actieplan.

Het aantal Wiw-ers is in 2000 in de gemeente Alkmaar gedaald van 214 in januari tot 189 aan het eind van het jaar. In totaal zijn er dat jaar 122 Wiw-ers uitgestroomd, waarvan 60 naar aan werk gerelateerde uitstroom. Daarmee ligt de uitstroom binnen de gemeente Alkmaar boven het landelijk gemiddelde. Gesteld kan worden dat de Wiw regeling in Alkmaar functioneert als de werkervaringregeling, zoals het ook bedoeld is.