LANDELIJK INFORMATIECENTRUM "Maluku Tabakar"
(PUSAT INFORMASI UMUM "Maluku Tabakar")
postadres: Namleastraat 13, 2905 SN Capelle aan den IJssel, bezoekadres: Noorderbreedte 101, 2905 SV Capelle aan den IJssel, tel.010-4422829/fax 010-4422839/e-mail: MalukuTabakar1@hetnet.nl

PERSBERICHT

23 MEI 2001

Angst overheerst bij de autochtone bevolking op Ambon.

De Nederlandse ambassadeur en zijn staf zijn gisteren op Ambon getuige geweest van schietpartijen en bomontploffingen, waarbij de aanwezige legereenheden geen bescherming bood aan de bevolking. Opvallend was dat de aanvallers zonder problemen de bewaakte grensovergangen konden oversteken. Er was geen reactie van de Indonesische troepen, die de grens moesten bewaken.

Vandaag de dag overheerst de angst bij de bevolking op Ambon. Militairen, als 'Ninja's' verkleed, rijden op motoren en kloppen aan deuren van willekeurige huizen. Degene, die de deur open doet, wordt met een bajonet doodgestoken. Op straat lopen is niet meer veilig. Het leger geeft Ninja's de gelegenheid om willekeurige voorbijgangers neer te steken. Dagelijks vallen er doden onder de christelijke deel van de bevolking. Zij wordt uitgedund, terwijl de laskar jihad regelmatig wordt aangevuld. Nu is ook de laskar Mujahedin op Ambon actief. Naar alle waarschijnlijkheid zijn zij afkomstig uit Afghanistan. De laskar Mujahedin is minder in aantal dan de jihadstrijders, maar beter en moderner bewapend. In de nacht van 19 op 20 mei jl. was er zelfs sprake dat zij gifgas wilden gebruiken. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar de angst daarvoor blijft aanwezig. De lokale overheid ziet de ernst van de zaak niet in en ontkent hun verantwoordelijkheid in deze. Vanuit fundamentalistische kringen, de heer E. Sujana SH, lid van DPRI (Indonesisch Parlement), komt het bericht dat alle autochtone Molukkers uitgeroeid moeten worden en dat van de Molukken een moslimprovincie gemaakt moet worden.