Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

23/05/01 Prins van Oranje opent tentoonstelling Neêrlands Trots te Alkmaar

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent woensdag 23 mei in het Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling Neêrlands Trots. De expositie gaat over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Noord-Hollandse poldergebieden de Beemster en de Schermer. De Beemster is onlangs door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Neêrlands Trots heeft als thema de ontstaansgeschiedenis van de polders en de technieken die worden toegepast om het poldergebied te vormen, te beheren en te behouden. Daarbij staan het economisch belang, de flora en fauna en het wonen en werken in de polders centraal. Ook is te zien hoe polders een inspiratiebron zijn voor beeldend kunstenaars, schrijvers en filosofen.
Neêrlands Trots maakt deel uit van het project Cultuur Historisch Toerisme van de Provincie Noord-Holland.

Het groene poldergebied, dat boven het Noordzee-kanaal ligt, heeft als kenmerk strakke wegenpatronen en grillige dijken. De tentoonstelling heeft als doel de bezoeker bewust te maken van dit unieke karakter. De expositie sluit aan bij de vaste opstelling van Stedelijk Museum Alkmaar, die deels is gewijd aan inpoldering.