GLP BRAND PUBLICITY

Wereldtop aanwezig op kitesurfspektakel Scheveningen

Scheveningen, 22 mei 2001 - Van woensdag 23 t/m zondag 27 mei zorgen de wereldtoppers van de kiteboardsport vijf dagen lang voor spektakel tijdens de O-Neill Nuon Kiteboard Masters 2001 in Scheveningen. Vorig jaar brachten O-Neill en Nuon met succes de eerste Kitesurf World Cup naar Nederland. Dit jaar heeft de organisatie een wereldprimeur. In samenwerking met KPN en Trendsportworld.com wordt het gehele evenement ook live via het internet beschikbaar gesteld op www.kiteboardmasters.com.

De O-Neill Nuon Kiteboard Masters 2001 wordt georganiseerd door de Nederlandse Kitesurf Vereniging, onder auspiciën van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). Net als tijdens de World Cup van vorig jaar maken vele toppers uit de internationale surfsport hun opwachting. Onder hen in elk geval de windsurf legende Robby Naish uit Hawaii en Nederlands besten: Harry Vogelezang, Ruud Overwater en Fons Vervoort. Scheveningen wordt vijf dagen lang the-place-to-be voor iedereen die wil genieten van deze extreme watersport.

Big Brother heeft een korte broek aangetrokken en begeeft zich vijf dagen lang op het Scheveningse strand. Vanwege de moeilijke filmomstandigheden is het nog niemand ter wereld gelukt om een kitesurf evenement live op internet te brengen. Door intensieve samenwerking van een grote crew van cameramensen (waarvan één zich zelfs in en op het water bevindt), een groot aantal internetspecialisten en de beschikbare know-how van KPN is het mogelijk dat iedereen ter wereld net kan doen alsof zijn voeten op het Scheveningse strand staan en zijn ogen de actie op het water kunnen volgen.

Kiteboarding is een hedendaagse, zeer spectaculaire variant op windsurfen. Het surfzeil heeft plaatsgemaakt voor een vlieger. De opwaartse kracht van deze vlieger, ook wel kite genoemd, stelt de topsurfers in staat sprongen te maken van liefst 20 meter ver en 6 meter hoog, bij snelheden tot wel 40 kilometer per uur. Groot voordeel van deze sport is bovendien dat kiteboarding zowel bij weinig wind als bij veel wind beoefend kan worden. Mede hierdoor is kiteboarding nu de snelst groeiende zeilsport van Nederland.

Tijdens de O-Neill Nuon Kiteboard Masters 2001 worden drie disciplines afgewerkt: Freestyle, Long Distance en de zogenaamde Big Air. Bij het laatste onderdeel draait het om 'airtime' en hoogte en dus om heel veel spektakel. De freestylers zullen halsbrekende capriolen in de lucht uitvoeren, terwijl in de Long Distance de riders met zo hoog mogelijke snelheid over het water zullen scheren.

Zowel O-Neill als Nuon zijn als sponsors nauw betrokken bij de ontwikkeling van kiteboarding in Nederland. Vorig jaar namen zij het initiatief tot de organisatie van de World Cup, de voorloper van de huidige Masters. Beide bedrijven zijn tevens sponsor van het Open Nederlands Kampioenschap Kiteboarding, gehouden op 19 en 20 mei in Noordwijk.

Noot voor de redactie (