Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Kennisnet verzelfstandigt

23 mei 2001

Persbericht: 68

KENNISNET VERZELFSTANDIGT

Kennisnet gaat over in een stichting. De stichting wordt opgericht door de organisaties voor bestuur en management in het onderwijs verenigd in de Vereniging van Samenwerkende Werkgeversorganisaties (VSWO), de schoolleidersorganisaties (VVO en AVS) en het bestuur van de BVE-raad. Dit staat in een brief die minister drs. L.M.L.H.A. Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Doel van de 'stichting kennisnet' is het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig aanbod van voor het onderwijs relevante content. Hiertoe ontwikkelt en exploiteert de stichting de portalsite en de bijbehorende diensten. Daarnaast zorgt zij ervoor dat de content en diensten goed functioneren via de aansluitingen op Internet waarover de scholen beschikken. De stichting zal met vele partijen relaties onderhouden waaronder de leverancier van de infrastructuur (nl.tree) en de stichting ict op school. Minister Hermans blijft verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kennisnet en zal daarbij faciliterend optreden.

Handvest
Om gedragscodes voor kennisnet te waarborgen is er in overleg met het onderwijsveld een handvest ontwikkeld. Het toezicht op de naleving en werking daarvan wordt gewaarborgd door een apart in te stellen commissie.

Interne organisatie
De besturenorganisaties kiezen bij de inrichting van de organisatie van de stichting voor een bestuursmodel met twee lagen, een raad van toezicht en een directie. De besturenorganisaties krijgen benoemingsrecht in de raad van toezicht.

Met de oprichting van de stichting kennisnet wordt de verdere ontwikkeling van de portalsite en de bijbehorende diensten op afstand van de overheid gezet. Dit past bij de wens van minister en onderwijsveld om verdere ontwikkeling van kennisnet vanuit het onderwijs zelf te laten plaatsvinden. Minister Hermans besteedt dit jaar in totaal 650 miljoen gulden om het gebruik van ict in het onderwijs te stimuleren.

Noot voor de redactie,