CDA

CDA tegen schrappen samenwoningsplicht echtgenoten

De Eerste Kamerfractie heeft grote bezwaren tegen de door de regering voorgestelde schrapping van de samenwoningsplicht van echtgenoten en geregistreerde partners, zo liet fractiewoordvoerder Yvonne Timmerman-Buck weten tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel wijziging rechten en plichten echtgenoten en geregistreerde partners, op dinsdag 22 mei jl.

"Het samenwonen van twee personen in een levensverbintenis is in de visie van de CDA-fractie voorwaardenscheppend voor (...) duurzame lotsverbondenheid: fysieke nabijheid van twee personen geeft weliswaar geen garantie voor het instaan voor elkaar, maar het dagelijks delen van lief en leed biedt wel een context waarin trouw en solidariteit kunnen worden opgebracht, juist als affectie en genegenheid verminderen", aldus Yvonne Timmerman-Buck.

Volgens de huidige wet zijn echtgenoten en geregistreerde partners jegens elkaar verplicht tot samenwoning. Van die verplichting is men ontslagen als gewichtige redenen zich daartegen verzetten, als een voorlopige voorziening van kracht is dan wel een verzoek tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed aanhangig is gemaakt. De regering hanteert twee argumenten voor het schrappen van de samenwoningsplicht, die volgens Yvonne Timmerman-Buck niet overtuigend zijn.

Het eerste argument van de regering is dat ook nu al kan worden afgeweken van de samenwoningsplicht, maar zo merkte Yvonne Timmerman-Buck op: met die redenering zouden alle regels, die uitzonderingen kennen, moeten worden afgeschaft. Bovendien zo stelde zij: ook de staatssecretaris erkent dat gehuwde en geregistreerde partners in de regel samenwonen.

Het tweede argument voor schrapping van de samenwoningsplicht is gelegen in het feit dat er geen sanctie is. Ook dat vindt Yvonne Timmerman-Buck merkwaardig: "De wettelijke plicht dat echtgenoten elkaar getrouwheid verschuldigd zijn, kent ook geen sanctie, maar wordt wel gehandhaafd. Het argument dat een sanctie ontbreekt, gaat ook voorbij aan het feit dat de samenwoningsplicht een beginselbepaling is."

hele bijdrage van Yvonne Timmerman-Buck kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.