Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=415641



Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Europa Afdeling Oost-Europa en Centraal Azië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 23 mei 2001 Auteur Taco Stoppels

Kenmerk DEU-189/01 Telefoon +31 (0)70 348 60 98

Blad /2 Fax +31 (0)70 348 53 29

Bijlage(n) E-mail deu@minbuza.nl

Betreft Azerbaijan - de zaak van Aliakram Gumbatov

C.c.

Zeer geachte Voorzitter,

Tijdens het overleg dat ik met uw commissie had op 26 april jl. zegde ik u toe zo snel mogelijk terug te komen op de Nederlandse inspanningen met betrekking tot de detentie van de Azeri politieke gevangene de heer Aliakram Gumbatov.

Een RvE-rapport over politieke gevangenen in Azerbaijan wordt medio juni verwacht

Zoals u bekend is, heeft Nederland in internationaal verband veelvuldig de kwestie van alle politieke gevangenen in Azerbaijan (en specifiek de zaak van de heer Gumbatov) aangekaart. De consistente Nederlandse stellingname tegen het verschijnsel van politieke gevangenen in Azerbaijan heeft binnen de Raad van Europa onder andere geleid tot de instelling van een commissie van drie onafhankelijke deskundigen die thans een aantal individuele zaken van politieke gevangenen in Azerbaijan nauwkeurig bestudeert. Op Nederlandse instigatie nemen de drie deskundigen ook de zaak van de heer Gumbatov onder de loep.

De eindrapportage van de commissie van drie zal medio juni beschikbaar zijn. Nederland wacht de rapportage met belangstelling af.

Nederland blijft de detentiecondities in Azerbaijan ondertussen wel aankaarten

Nederland zal in de Raad van Europa de aandacht blijven vestigen op de situatie in de gevangenissen van Azerbaijan waarover grote zorg bestaat. De Nederlandse vertegenwoordigster in Bakoe zal bij elke geëigende gelegenheid de aandacht vestigen op de detentiecondities waaraan gevangenen in Azerbaijan (onder wie de heer Gumbatov) zijn blootgesteld.

Nederland zal Azerbaijan wederom wijzen op de gezondheidstoestand van Gumbatov

De heer Gumbatov werd reeds meerdere malen bezocht door vertegenwoordigers van mijn ministerie. Daarnaast is door bemiddeling van de Nederlandse vertegenwoordigster in Bakoe een bezoek van IKV-voorzitter Mient-Jan Faber gefaciliteerd.

Bovendien heeft de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de Raad van Europa, de heer Wagenmakers, bij zijn ontmoetingen op 3 en 6 januari van dit jaar met de president van Azerbaijan de humanitaire situatie van de heer Gumbatov aan de orde gesteld. Ik zal de heer Wagenmakers spoedig instructie geven de Azeri autoriteiten andermaal te wijzen op de gezondheidstoestand van de heer Gumbatov. Hierbij zal ik tevens vragen om de Azeri autoriteiten te informeren over het feit dat Gumbatov's familie heeft verzocht om zijn vrijlating op humanitaire gronden.

Druk op de Azeri autoriteiten via de RvE blijft de beste mogelijkheden bieden om de situatie van politieke gevangenen in Azerbaijan te verbeteren

Naar Nederlandse overtuiging biedt het uitoefenen van een consequente en gemeenschappelijke druk op de autoriteiten van Azerbaijan via het collectief van de Raad van Europa de beste mogelijkheden om het lot van alle politieke gevangenen in Azerbaijan aan de orde te stellen.

Voor wat betreft de vraag of de heer Gumbatov door de Nederlandse regering naar Nederland kan worden uitgenodigd diene het volgende. Wanneer betrokkene mocht worden vrijgelaten kan hij in Azerbaijan een mvv-procedure starten voor gezinshereniging. Dit verzoek zal dan door de IND worden beoordeeld. De behandeling van het verzoek zal in Azerbaijan moeten worden afgewacht.

de Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
Blad /1

===