Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 mei 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN FEENSTRA EN DEPLA (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTERS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Heeft u kennis genomen van het artikel waarin melding wordt gedaan van kritiek van de GGD op de Tijdelijke regeling legionella preventie in leidingwater? (1)
2. Kent u de berekeningen van de gemeente Rotterdam dat uitvoering van de voorschriften landelijk tussen de 2 en 40 miljard gulden kosten? Deelt u de uitkomst van deze berekening? Omvatten deze berekeningen nog nieuwe elementen, die niet eerder in de zogenaamde bedrijfseffectentoets zijn meegenomen? In hoeverre is het mogelijk deze kosten terug te brengen door aan te sluiten bij het reguliere onderhoud van de waterleidingen? 3. Wat is uw reactie op het gebrek aan vakmensen om de maatregelen binnen een jaar uit te voeren?
4. Zijn de GGD's betrokken geweest bij het opstellen van de 'Tijdelijke regeling legionella preventie in leidingwater'? Wat is uw mening over de kritiek van de GGD dat de norm van minder dan vijftig legionalla-bacteriën per liter water niet realistisch is?
5. In hoeverre ondermijnt volgens u het gebrek aan draagvlak bij gemeenten voor de maatregelen ter bestrijding van de legionella-bacterie, een succesvolle uitvoering van de Tijdelijke regeling legionella preventie in leidingwater? Is de planning van de regeling nog steeds haalbaar?

(1) De Volkskrant, 21 mei 2001