Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Milieu. Tussenstandnotitie klimaatbeleid naar Kamer gestuurd (23/5/01 18:01:30 AM) Het kabinet heeft de afspraken uit de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid uitgevoerd of doet dat nog  in deze regeerperiode.
Daarnaast geeft het kabinet een extra impuls aan energieopwekking via warmtekrachtkoppeling en aan energiebesparing in woningen en gebouwen. Dit staat in de Tussenstandnotitie 
Klimaatbeleid die minister Pronk vandaag namens het kabinet naar de Eerste en Tweede Kamer stuurt.De notitie geeft een tussenstand van het Nederlandse klimaatbeleid en een overzicht van de getroffen en aangekondigde maatregelen in eigen land. Per sector is in beeld gebracht hoe het staat met de uitvoering van de afspraken uit de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid.In de tussenstandnotitie concludeert het kabinet onder andere dat er voortgang is geboekt met de vergroening van het belastingstelsel en duurzame energie. Verder heeft het kabinet besloten tot twee extra maatregelen: warmtekrachtkoppeling en energiebesparing in woningen en gebouwen. De ontwikkeling van warmtekrachtkoppeling stagneert, omdat het als gevolg van de sterk gestegen aardgasprijs niet meer kan concurreren met kolencentrales en goedkope stroom uit het buitenland. Ook is het kabinet van mening dat er extra maatregelen nodig zijn om de CO2 emissie bij woningen en gebouwen te reduceren. Over extra steun voor het EnergiePrestatieAdvies voor de bestaande woningbouw zal de Tweede Kamer binnenkort worden geinformeerd. Of het beleid uiteindelijk voldoende zal zijn om de doelstelling voor 2010 te halen is nu nog niet definitief vast te stellen. Daarvoor is meer informatie nodig over de effecten van het beleid en externe factoren, zoals de liberalisering van de energiesector. Door het RIVM en het ECN zal in samenwerking met het CPB een raming worden gemaakt van de emissie ontwikkeling tot 2010. Dit document wordt als onderdeel van de evaluatie van het klimaatbeleid voor 1 april 2002 gepubliceerd.De tussenstandnotitie verschijnt een jaar voor de geplande evaluatie. Minister Pronk heeft dit gedaan, zodat er nog rekening mee gehouden kan worden bij de vaststelling van beleid in de begroting voor 2002.  De Uitvoeringsnota Klimaatbeleid is in juni 1999 door het kabinet uitgebracht. In de nota is aangegeven hoe Nederland wil voldoen aan de emissiereductie van 6% in 2010 ten opzichte van 1990. Voor Nederland betekenen deze verplichtingen een reductie van 50 megaton CO2 equivalenten. De helft hiervan, 25 megaton, moet in het binnenland worden gerealiseerd. De verplichtingen vloeien voort uit het Kyoto protocol en Europese afspraken.
(bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4556)


-- Op de volgende link kunt u uw persoonsgegevens wijzigen en/of bekijken:
-- http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=2565
--

-- Mocht u deze mail onaangekondigd gekregen hebben, stuur dan een e-mail naar:
-- mailto:persmail@cdc.cs.minvrom.nl