Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

28-05-2001

CNV -leden boos over loonbod van nul procent

De leden van CNV Chemie en energie hebben het eindbod voor een nieuwe cao van Cindu en Nevcin (twee bedrijven uit Uithoorn) vanmiddag afgewezen. De leden zijn kwaad over het feit dat het eindbod geen structurele loonsverhoging bevat, terwijl om 4 procent is gevraagd. De bond eist nu dat de directie het eindbod inslikt en opnieuw terugkeert naar de onderhandelingstafel.

De cao geldt voor zo'n 180 werknemers van Cindu en Nevcin. De bedrijven, die samen op één locatie zitten, verwerken respectievelijk teerproducten (afkomstig van Hoogovens) en drukinkt. Cindu en Nevcin verkeren naar eigen zeggen in financiële moeilijkheden, waardoor zij niet in staat zijn om een loonsverhoging in de nieuwe cao af te spreken. CNV Chemie en energie neemt daar echter geen genoegen mee. "Een loonsverhoging van nul procent is echt niet te verkopen. Dat betekent gewoon keihard een verlies van koopkracht", zegt vakgroepbestuurder Arjen Slagboom. "Wat de werknemers vooral steekt, is dat de directies geen enkel ander plan kunnen bedenken dan het snijden in de loonkosten."

Het eindbod bevat weliswaar enkele financiële verbeteringen, maar die zijn marginaal en gelden slechts voor een klein deel van het personeel. Het gaat om een kleine verhoging van de ploegentoeslag van 28 naar 28,5 procent (slechts een op de drie werknemers werkt in ploegendienst) en om een verhoging van de loonschalen met 1 procent voor werknemers die op hun maximum zitten (dat is slechts bij een op de tien werknemers het geval). De bond vindt het daarnaast kwalijk dat de bedrijven in hun eindbod goede sier maken met het bieden van werkervaringsplaatsen, terwijl in de afgelopen cao-periode met zo'n zelfde afspraak niets is gebeurd. Slagboom: "In de vorige cao hebben we afgesproken dat ze vier werkervaringsplaatsen zouden creëren, maar daar is helemaal niks mee gedaan. Het wordt tijd dat ze daar eens werk van maken, in plaats van te blijven steken in goede bedoelingen." Als Cindu en Nevcin bij hun eindbod blijven, zijn acties op termijn onvermijdelijk. De bond heeft deze boodschap inmiddels aan beide directies overgebracht. Op 14 juni staat een actievergadering gepland.

Houten, 23 mei 2001

Nadere inlichtingen:


· Arjen Slagboom, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 06-51602217

· Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244