ABVAKABO FNV

Ook sector GGZ heeft principe akkoord (23mei)

Bonden en werkgevers in de sector Geestelijke Gezondheidszorg hebben vanmiddag een principe akkoord bereikt over een nieuwe CAO. ABVAKABO FNV, CFO CNV, NU 91 en FHZ zijn tevreden over de afspraken. Werknemers krijgen per 1 juni een loonsverhoging van 4 procent. Ook is de structurele eindejaarsuitkering verhoogd met 2 procent. Die wordt nu voortaan 3 procent. Werknemers krijgen bovendien in de maand juni nog een eenmalige uitkering van 0,6 procent van het jaarsalaris. De nieuwe CAO kent een duur van 14 maanden en loopt van 1 maart 2001 tot en met 30 april 2002.

Ook jongeren gaan er met de nieuwe CAO goed op vooruit. Stagiaires hebben voortaan recht op een stagevergoeding van 550 gulden per maand. Leerling werknemers gaan 5,6 procent extra verdienen en krijgen tijdens de leerperiode voortaan geen zakgeld meer, maar een salaris van tenminste het minimum (jeugd)loon. Voor de overige jonge werknemers worden de jeugdschalen afgeschaft. Zij worden volgens de normale schalen beloond. Dit betekent een verbetering die zelfs kan oplopen tot 40 procent.
Daarnaast worden er ook verbeteringen in het loongebouw aangebracht. De schalen 35 tot en met 55 worden met één of twee periodieken verlengd. Dit betekent direct met ingang van 2002 en anders op termijn dat veel werknemers (vaak verplegenden of verzorgenden) een extra loonsverhoging krijgen van 2 tot 4,5 procent.

Ook zijn er diverse verbeteringen aangebracht in de secundaire sfeer. Zo zijn diverse verbeteringen aangebracht in het opleidings- en loopbaanbeleid. Ook zijn afspraken gemaakt over verbetering van de kinderopvangregeling en de regeling slaapdiensten.