Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-22: Vijfde fase Jan van der Heijdenstraat afgerond pag.nr.=7078

De herinrichting en de aanleg van de trambaan van de Jan van der Heijdenstraat en het Lorentzplein lopen voorspoedig. Deze maand is de vijfde fase afgerond. De zuidkant van de Jan van der Heijdenstraat is klaar. Het trottoir, de parkeerplaatsen, de rijbaan en de voorzieningen voor de tram zijn aangelegd. Richting Rijswijk kan het verkeer weer over de Jan van der Heijdenstraat rijden.

Fasering
De werkzaamheden aan de Jan van der Heijdenstraat en het Lorentzplein worden in fasen uitgevoerd. Uitgangspunt hierbij is steeds dat één helft van de straat opnieuw wordt ingericht. Zodra een fase klaar is, gaat dit gedeelte van de straat weer open voor gebruikers. Het voordeel voor omwonenden is dat zij op deze manier minder overlast van de werkzaamheden hebben. Er zijn steeds kleinere gedeelten van de straat, voor een korte periode, afgesloten. Bovendien blijft de omgeving bereikbaar voor de hulpdiensten.

Kruising Jan van der Heijdenstraat met Rijswijkseweg/Haagweg Fase 6 Op dit moment zijn voorbereidende werkzaamheden op de Rijswijkseweg uitgevoerd. In de week van 28 mei wordt gestart met de werkzaamheden van fase 6. Begonnen wordt met het uitbreken van de trambaanconstructie. Aansluitend worden, in de daarop volgende 8 weken, de tramsporen, bovenleidingen en het asfalt op de kruising Jan van der Heijdenstraat en Rijswijkseweg/Haagweg aangebracht. Diverse werkzaamheden worden s nachts uitgevoerd.

In die nachten zal het hele kruispunt voor verkeer zijn afgesloten. Dit is nodig voor de verkeersveiligheid en om voldoende werkruimte te hebben.

Het verkeer op de Haagweg/Rijswijkseweg rijdt deze hele fase over één rijstrook. Het inrijden van de Jan van der Heijdenstraat vanaf de Rijswijkseweg/Haagweg is dan niet mogelijk.

Voetgangers en fietsers kunnen het kruispunt via vlonders en rijplaten oversteken. Tramlijn 10 heeft aan de Haagweg een noodhalte. Deze ligt op ongeveer 80m vanaf het kruispunt, richting Rijswijk.

Gelijktijdig met deze fase worden werkzaamheden aan de Hoornbrug uitgevoerd. Het doorgaande autoverkeer wordt, in beide richtingen, via de Neherkade, Brinckhorstlaan, Maanweg en Utrechtsebaan omgeleid. Hierdoor is de hinder tot één periode beperkt.

De werkzaamheden in deze fase duren tot eind juli.

Noordkant Jan van der HeijdenstraatNoordkant Jan van der Heijdenstraat Fase 7
Deze fase betreft de noordkant van de Jan van der Heijdenstraat, vanaf de Rijswijkseweg tot aan de Pasteurstraat. De noordelijke rijbaan, de parkeervakken en het trottoir zijn al opgebroken en worden opnieuw ingericht. Dit gedeelte van de Jan van der Heijdenstraat is eind juli klaar en gaat dan weer open voor alle gebruikers.

Dit is het gedeelte aan de noordkant van de Jan van der Heijdenstraat vanaf de Pasteurstraat tot aan het Lorentzplein. Ook hier worden de rijbaan, de parkeervakken en het trottoir opengebroken en opnieuw ingericht.

Versnelling fase 7 en fase 8
De werkzaamheden in fase 7 begonnen direct nadat fase 5 klaar was: Het openstellen van de zuidkant van de Jan van der Heijdenstraat. Fase 7 is hierdoor bijna gelijk klaar met fase 6.

De aannemer werkt in de bouwvakantie door aan fase 8. Door deze twee versnellingen is het werk, op een paar kleine onderdelen na, half september afgerond. Dit zou eerst half november zijn.

Afrondende werkzaamheden
Nadat fase 8 klaar is en dus de hele Jan van der Heijdenstraat weer in gebruik is, worden nog een aantal afrondende werkzaamheden uitgevoerd. Dit is het planten van een aantal bomen en het aanbrengen van de toplagen van het asfalt en de definitieve belijning. Nog niet zeker is of het asfalteren overdag of s nachts gaat gebeuren.

Bereikbaarheid

Tijdens fase 6, 7 en 8 is de noordkant van de Jan van der Heijdenstraat voor het verkeer richting Lorentzplein afgesloten. Het zuidelijke deel, richting Rijswijk is dan weer open. De woningen en winkels blijven door het plaatsen van vlonders bereikbaar.

22 mei 2001

last update: 23 mei 2001 ;pag.: 7078; auteur: 112